A račune često ne izdaju ni frizeri, stomatolozi, automehaničari… Evo kako su to riješili Skandinavci

Nevjerojatan podatak nedavno je iznio naš uvaženi ekonomski analitičar Damir Novotny. Naime, prema podacima Svjetske banke, u Hrvatskoj se čak trećina BDP-a stvara u sivoj zoni! Dakle, u državi koja je članica Europske unije, troje od deset poreznih obveznika ne plaća dažbine državi, a novac kojim barataju nerijetko je i sumnjivog podrijetla.

Da građani Hrvatske i nisu baš crkveni miševi, iako je kuknjava ovdje poput himne, pa je “pjevaju” svi uglas, realno stanje društvenog bogatstva razotkrit će se početkom iduće godine kad krene konverzija kuna u eure. Količinom novca u optjecaju mnogi bi se mogli iznenaditi, a otprilike trećina tih sredstava zarađena je utajom poreza ili tzv. radom na crno. Već samim popisom stanovništva, utvrđeno je da se broj stanovnika drastično smanjio, a broj nekretnina enormno povećao u posljednjih deset godina. 

Bez sumnje brojni su stanovi, apartmani, vile, poslovni prostori…, kupljeni novcem koji država, u fazi njegove akumulacije, nije adekvatno ili uopće oporezovala.  

Kako su ovom fenomenu doskočili Skandinavci? Vrlo jednostavno. Oni već godinama forsiraju kartično plaćanje, dapače, oni koji se koriste gotovinom nemaju nikakvih popusta, a ako se radi o iole većim transakcijama, moraju dokazati podrijetlo novca. Nemoguće su situacije poput onih u Hrvatskoj ili na jugu Italije, da se obrtnik prijavio na minimalac, a u gotovini kupuje skupe stvari poput limuzina, jahti, dragocjenog nakita i slično.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr