Apple je i ove godine najinovativnija svjetska tvrtka, a listu prvih pet od 50 najinovativnijih dopunjuju Tesla, Amazon, Alphabet i Microsoft, otkriva istraživanje koje je objavio Boston Consulting Group (BCG) pod nazivom “Most Innovative Companies 2023: Reaching New Heights in Uncertain Times”.

Rezultati istraživanja temeljeni su na ispitivanju više od 1000 sudionika, mahom direktora velikih kompanija zaduženih za inovacije, a anketa je rađena krajem prošle i početkom ove godine. Istraživanje je pokazalo, treću godinu za redom, da tvrtke koje prednost daju inovacijama i spremne su promptno reagirati uvelike nadmašuju manje agilne konkurente. Čelnici takvih inovativnih tvrtki dosljedno isporučuju nove proizvode, ulaze na nova tržišta i stvaraju nove izvore prihoda. Oni koji zaostaju, bore se da ostvare više od tek inkrementalnih, minimalnih poboljšanja.

A gdje je Hrvatska?

A koje bi karakteristike hrvatske kompanije trebale imati kako bi dospjele na ovu listu, opisao je Tomislav Čorak, hrvatski partner u BCG-u:

– Kako bi se hrvatska kompanija našla na listi mora biti globalno prepoznata, imati priznati status u svojoj industriji i realizirati iznadprosječne povrate na ulaganje svojim dioničarima. S obzirom da se radi o istraživanju koje kombinira kvalitativne informacije od preko 1000 top managera koji upravljaju inovacijama, te kvantitativne informacije sa svjetskih burzi, kriterije za ulazak na listu nije lako zadovoljiti. Zbog toga ne treba čuditi da je gotovo svaka druga kompanija na listi američka što odražava ambiciju i mogućnosti američkih tvrtki da budu globalni igrači – zaključio je Čorak.

Cijeli članak možete pročitati na: lidermedia.hr