NEW YORK, 2. veljače 2017. (Hina) – Američki tehnološki div Apple ni mjesec dana nakon isteka roka nije podmirio dug prema irskim poreznim vlastima po osnovi nezakonito stečenih poreznih olakšica u ukupnom iznosu 13 milijardi eura, upozorila je europska povjerenica za tržišnu utakmicu u razgovoru za američke medije.

“Dug još nije vraćen ali nastavljamo suradnju s irskim vlastima i vidimo da poduzimaju korake kako bi osigurali povrat duga po osnovi neplaćenih poreza”, kazala je Margrethe Vestager za američku televiziju CNBC.

Vestager je pritom pojasnila teškoće s kojima su se susreli Irska i Europska unija u nastojanjima da osiguraju povrat duga.

“Stvar je škakljiva budući da se radi o velikom iznosu pa morate smisliti kako to izvesti. Ne može se usporediti s uvjetnim (‘escrow’) računom iz nekih drugih slučajeva na kojem možete držati 25 do 30 milijuna eura … Uvažavam stoga da je situacija složena i da bi se njezino rješavanje moglo oduljiti”, kazala je Vestager.

Europska komisija prošle je godine presudila da Irska mora od američkog proizvođača iPhonea tražiti povrat nezakonitih poreznih olakšica u iznosu 13 milijardi eura.

Istraga predvođena povjerenicom Vestager pokazala je da je Apple u 2014. godini u irsku državnu blagajnu uplatio poreza po stopi od svega 0,005 posto. Rok za otplatu duga bio je 3. siječnja 2017. i do danas nije podmiren.

“Nastavljamo raditi na povratu sredstava od Applea uz punu suradnju kompanije i Europske komisije”, citirao je CNBC riječi glasnogovornice irskog ministarstva financija. “Obećali smo da ćemo postupiti prema odluci i to ćemo i učiniti”, poručili su iz irskog ministarstva.

I irske vlasti i američka kompanija najavili su osporavanje odluke EK pred sudom. Međutim, taj bi postupak zbog pravnih zapreka mogao trajati godinama, kazao je irski ministar financija Michael Noonan.

“Žalba je poslana i njome će se prvo baviti redovni europski sud a potom će onaj tko izgubi vjerojatno žalbu podnijeti Europskom sudu pravde. Govorimo o vremenskom okviru od oko četiri, pet godina”, kazao je Noonan.

(Hina)