merički tehnološki div Apple pregovara s velikim proizvođačima kobalta o nabavi te sirovine ključne za proizvodnju litij-ionskih baterija koje se koriste u njegovim mobilnim telefonima, kazala su tri izvora u industriji.

U Appleu nisu željeli komentirati tu informaciju.

Nabava kobalta postala je važno pitanje jer se metal koristi i u baterijama za električne automobilime te je i automobilska industrija u potrazi za dobavljačima na dulji rok.

Stoga je u redovima proizvođača automobila, mobitela i super-legura koje se koriste u proizvodnji mlaznih motora zavladala nervoza zbog moguće nestašice, tvrde neimenovani izvori u metalskoj industriji.

“Nismo sigurni želi li (Apple) kupiti kobalt za proizvođače baterija koji ih opskrbljuju ili namjeravaju nastupiti u ulozi jamca za lanac nabave kobalta”, tumači u srijedu jedan izvor.

Tisuće tona kobalta

“Traže od proizvođača da im dostave ponude. Nismo sigurni o kojim je količinama riječ ali ako traže na razdoblje dulje od nekoliko godina, mogli bi se razočarati”, dodaje.

Pozivajući se također na neimenovani izvor, Bloomberg je izvijestio da proizvođač iPhonea želi sklopiti ugovore o nabavi nekoliko tisuća metričkih tona kobalta na razdoblje od pet godina ili dulje.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Shutterstock