ZAGREB, 17. svibnja 2017. (Hina) – Hotelsko-turistička kompanija Arena Hospitality Group javnom sekundarnom ponudom dionica, koje do 25. svibnja po cijeni od 400 do 500 kuna mogu upisati domaći i strani institucionalni te mali privatni ulagači iz Hrvatske, planira prikupiti od 80 do 100 milijuna eura za nova ulaganja i akvizicije u Hrvatskoj i izvan nje. 

Istaknuli su to predstavnici te kompanije u srijedu na konferenciji za medije u Zagrebu, a nakon što su dan ranije istu ponudu predstavili i brojnim investitorima, mirovinskim fondovima, brokerskim kućama i drugima.

Po riječima predsjednika Upravnog odbora Arena Hospitality Group Borisa Iveshe, oni su dosta iznenadili svojim zanimanjem, a pogotovo međunarodni investitori i fondovi iz Londona, Beča, Talina, Stockholma i drugih.

“Iako smo pomalo iznenađeni velikim zanimanjem investitora u prvim danima naše ponude dionica, jer je sve krenulo 15. svibnja, shvaćamo da to i ne treba biti iznenađenje jer smo velika i jaka kompanija koja ima hotele u Hrvatskoj, Njemačkoj i Mađarskoj te upravlja hotelima pod brendom Park Plaza, u vlasništvu svjetske grupacije Carlson Hotels, u 18 zemalja srednje i istočne Europe”, naglasio je Ivesha, kazavši da svi njihovi hoteli dobro posluju, da je prvi kvartal ove godine bio također uspješan te da u Hrvatskoj očekuju jako dobru turističku godinu.

Grupacija Arena Hospitality nastajala je od 2008. spajanjem kroz više transakcija i ugovora o upravljanju pulske hotelske tvrtke Arenaturist sa Park Plazom u Europi ili PPHE Hotel Group, nakon čega su krajem prošle godine dionice Arenaturista prenesene iz redovitog u službeno tržište Zagrebačke burze s ciljem veće transparentnosti i jačanja profila kompanije među ulagačima, da bi u ožujku ove godine glavna skupština odobrila i promjenu naziva tvrtke u Arena Hospitality Group.

Ubrzo nakon toga, krajem travnja ove godine, a u aranžerstvu Zagrebačke banke i Interkapitala, objavili su prospekt izdanja javnom ponudom do dva milijuna novih dionica te uvrštenje milijun dionica, što je ujedno i prva javna ponuda dionica neke turističke tvrtke u Hrvatskoj. Nju nazivaju, kako je objasnio na konferenciji za medije Tonči Korunić iz Interakapitala, sekundarnom ponudom dionica, jer je kompanija već izlistana na Burzi.

Uz novac prikupljen od ponude dionica, a tako očekuju od 80 do 100 milijuna eura, planiraju još pridodati i novac iz kredita, što bi sveukupno bilo 200 do 250 milijuna eura. Po riječima Iveshe, oko 100 milijuna eura planiraju uložiti u Hrvatskoj odnosno u unapređenje objekata, usluge, online kanale prodaje, ljudske resurse i drugo u Arenaturistu.

“Osim u Arenaturist planiramo i akvizicije u Hrvatskoj i regiji, vidjet ćemo što će se pojaviti na tržištu. Već gledamo što se nudi i zainteresirani smo za Beč, Muenchen, Banja Luku, pa i Zagreb, gdje nas zanima samo centar. Tu je i Dubrovnik i Hoteli Maestral, vidjet ćemo, ali želimo ulagati i širiti portfelj”, izjavio je Ivesha.

Portfelj Arene sastoji se trenutno od 15 hotela, četiri turistička naselja i osam kampova u vlasništvu, suvlasništvu ili pod upravljanjem s više od 10 tisuća smještajnih jedinica u Istri (Puli i drugdje) te Berlinu, Koelnu, Nuernbergu i Budimpešti.

(Hina)