SYDNEY, 10. svibnja 2017. (Hina/AFP) – Australski ministar financija Scott Morrison predstavio je u srijedu novi proračun koji uključuje neočekivano povećanje poreza za pet najvećih banaka od srpnja.

Commonwealth Bank of Australia, Westpac Banking Corp, ANZ Banking Group, National Australia Bank i Macquarie Group plaćat će tako porez na dužničke papire od 0,06 posto. Depoziti građana i kompanija bit će izuzeti iz obuhvata poreza.

Ministar Morrison procjenjuje da bi se na toj osnovi u državnu blagajnu u sljedeće četiri godine trebale sliti 6,2 milijarde australskih dolara.

Istaknuo je da si banke mogu priuštiti plaćanje tog poreza prihodi od kojeg će pomoći državi da sredi stanje u proračunu i financira gradnju infrastrukture, te da podmiri troškove zdravstvenog osiguranja i obrazovanja.

Infrastrukturni su projekti visoko na listi prioriteta australske vlade, kao i zdravstvo i dostupnost stanovanja.

“(Porez) predstavlja dodatni i pravedni doprinos naših velikih banaka i sličan je mjerama uvedenim u drugim velikim zemljama. Ujedno će manjim bankama omogućiti ravnopravnije uvjete za natjecanje s velikim”, kazao je australski ministar financija.

Upozorio je banke da ne prebacuju teret novog poreza na klijente budući da on ne obuhvaća hipoteke ni depozite.

“Ako to ipak učine, prebacite novac negdje drugdje, u regionalnu ili manju banku”, poručio je ministar građanima.

Čelnica Udruženja australskih bankara Anna Bligh nazvala je novi porez “izravnim napadom na radna mjesta i rast”, optužujući vladu da njime želi popuniti rupe u proračunu.

Ministar je pak najavio uštede u obrazovanju, zbog kojih će studenti plaćati veći udjel u troškovima obrazovanja nego što je dosad bio slučaj.

Analitičari ističu da se vlada prijedlogom proračuna odmaknula od mjera štednje, uvedenih 2014. godine. Izuzetak su ključni programi ponajprije u domeni socijalne politike.

(Hina)