VARŠAVA, 7. srpnja 2017. (Hina/Reuters) – Austrijska Raiffeisen Bank International (RBI) obustavila je planirano uvrštenje dionica poljskog ogranka u burzovnu kotaciju zbog nedostatnog interesa ulagača.

U RBI-u su namjeravali putem početne javne ponude dionica prodati 15 posto udjela u poljskom ogranku kako bi udovoljili zahtjevu regulatora KNG-a da se dionice poljskih zajmodavaca uvrste u burzovnu kotaciju radi veće transparentnosti i sigurnosti bankovnog sektora.

Austrijska je banka u lipnju zatražila odgodu uvrštenja, navodeći kao razlog nedostatnu potražnju za udjelom u banci koja je prisiljena rezervirati značajan iznos kapitala za portfelj hipotekarnih kredita denominiranih u švicarskim francima. Dodatni je razlog za traženu odgodu bio program smanjenja troškova.

Regulator je odbacio njihov zahtjev budući da im je rok produljen već prošle godine.

Knjigovodstvena je vrijednost udjela u Polbanku oko 950 milijuna zlota (224 milijuna eura) a ulagači traže veliki popust zbog slabe profitabilnosti banke i portfelja hipotekarnih kredita.

“Raiffeisen Bank International AG odlučio je danas obustaviti početnu javnu ponudu dionica podružnice Raiffeisen Bank Polska S.A.”, navodi se u priopćenju austrijske banke od četvrtka.

“Razlog je nedostatna razina interesa za ponudu pod uvjetima koji zadovoljavaju parametre RBI-jeve obveze prema Poljskog agenciji za financijski nadzor o uvrštenju dionica Raiffeisen Bank Polska u kotaciju Varšavske burze”, dodaje se.

U prospektu za IPO Raiffeisenovog Polbanka navodi se niz razloga za moguće odustajanje od prodaje udjela, uključujući nedostatnu potražnju i nezadovoljavajuću cijenu.

Izvršni direktor austrijske banke prethodno je izrazio sumnju u potrebnu razinu potražnje ali je glasnogovornica banke naglasila da su u dobroj vjeri pokušali ispuniti zahtjev regulatora.

“Jako smo ozbiljno pristupili IPO-u. Razgovarali smo s više od 100 ulagača, poslali više od 350 istraživačkih izvješća, unaprijed jako detaljno analizirali ulagače i predstavili IPO u Parizu u Varšavi”, navodi ona.

U banci napominju da trenutno s poljskim regulatorom razgovaraju o idućim potezima.

“RBI je objavio dopunu prospektu koju mora odobriti poljski regulator i razgovara s poljskim regulatorom o daljnjim koracima”, navodi se u priopćenju.

(Hina)