Udruga Autobusi HR objavila je da su moratoriji počeli istjecati 1. ožujka, a obveze prema leasing društvima u ovom trenutku predstavljaju najveći teret povremenih prijevoznika. “Na te smo probleme ukazivali od ožujka prošle godine, ali država za to nije imala sluha”, ističu.

Aneksi ugovora

Velika većina ih je lani bila prisiljena potpisati anekse ugovora o leasingu kojima je ugovorena “neka vrsta moratorija na otplatu glavnice”, tumače, s time da su morali plaćati fiksni iznos naknade, koji je ovisio o visini glavnice za leasing ratu, za cijelo vrijeme moratorija ugovaranih na razdoblje od šest do devet mjeseci.

“Ovih su dana članovima udruge Autobusi HR i ostalim prijevoznicima u povremenom prijevozu putnika i općenito autobusnim prijevoznicima počele stizati obavijesti od leasing kuća o naplati dospjelih obaveza, ali i ono što je puno gore – obavijesti o oduzimanju vozila”, stoji u njihovu dopisu medijima. Ukazuju i da su neki poduzetnici u leasing kućama založili osobnu imovinu pa im je sada ugrožena egzistencija.

Cijeli članak možete pročitati na: novac.jutarnji.hr

Foto: Pixabay