Usred društvene pobune protiv računala i robota koji oduzimaju poslove ljudima, automatizirana vođena vozila (AGV) predstavljaju pomak primjene novih tehnologija iz tvorničkih proizvodnih linija u šire gospodarstvo.

Internetska trgovina stavlja naglasak na brzu isporuku, i mnoge logističke operacije imaju za cilj raditi non-stop, no to djeluje samo ako mogu pronaći osoblje, što je u nekim zemljama poput SAD-a u kojem je tržište rada usko, vrlo teško. U takvim slučajevima AGV-ovi su dobro rješenje.

Druge tvrtke, pak, nude mogućnost pretvaranja postojećih viličara u automatizirane po nižoj cijeni od one po kojoj bi kupili novo automatizirano vozilo.

Francuska tvrtka Balyo, koja je odlučila poslovati takvim pristupom, ponudom da automatizira tri popularna branda, zabilježila je rast prihoda s 1 milijuna eura na 23 milijuna eura u proteklih pet godina.

Početkom godine započeli su suradnju s Amazonom koji je potpisao sedmogodišnji ugovor po kojem će kupiti 300 milijuna eura vrijednu Balyo opremu te uzeti udjel do 29 posto.

Cijeli članak možete pročitati na: jatrgovac.com

Image by Pashminu Mansukhani from Pixabay