Francuski automobilski div PSA planira ove godine u SAD-u ponuditi uslugu dijeljenja automobila u sklopu dugoročne strategije povratka na američko tržište nakon gotovo 30 godina izbivanja.

Francuska je kompanija u listopadu prošle godine u Seattleu lansirala aplikaciju za pametne telefone Free2Move koja za korisnike prikuplja raspoložive programe dijeljenja automobila.

Za razliku od tradicionalnih tvrtki za iznajmljivanje automobila, aplikacije omogućuju korisnicima najam vozila na kraće vremensko razdoblje.

Sljedeći je korak uvođenje vlastitog programa dijeljenja automobila kojim bi se klijentima iznajmljivali Peugeotovi automobili, tumači čelnik PSA-ovog sjevernoameričkog odjela Larry Dominique.

“Prikupljanje programa prvi je korak i nadamo se da ćemo 2018. godine lansirati jednu ili dvije dodatne usluge fizičke mobilnosti”, kazao je Dominique za novinsku agenciju AFP uoči sajma automobila koji će idućeg tjedna biti održan u Detroitu.

“Još pregovaramo s gradovima”, dodaje.

Inicijative su sastavni dio strategije koju je u travnju 2016. godine najavio izvršni direktor PSA Carlos Tavares. Ta francuska kompanija osim Peugeotovih prodaje i Citroenove i Opelove automobile.

Peugeot se 1991. godine povukao s američkog tržišta nakon višegodišnjeg pada prodaje u žestokoj konkurenciji američkih i japanskih proizvođača.

Tavares opisuje postupno pojačavanje prisutnosti u SAD-u u procesu koji bi mogao potrajati 10 godina. U prvoj bi fazi nudili aplikacije i usluge dijeljenja automobila a prodaja vozila došla bi naknadno.

Kompanija želi bolje upoznati sklonosti potrošača prije no što donesu odluku o većim ulaganjima.

Cijeli članak možete pročitati na: lider.media

Foto: HINA