Udruga za poticanje i reguliranje autonomnih vozila želi okupiti sve tvrtke koje se bave tom tehnologijom

Pet godina otkako je u Hrvatsku ušao Uber, i promijenio taksi-prijevoz, pojavila se nova inicijativa za unapređenje prijevoza, ali s daleko širim implikacijama. Tvrtka Rimac Automobili, čiji je C_Two, kako tvrde, spreman za autonomnu vožnju, najavila je osnivanje Udruge za poticanje i reguliranje autonomnih vozila. Žele okupiti i podržati rad kompanija, regulatora, gradova i svih drugih koji bi sudjelovali u budućem ekosustavu autonomnih vozila.

Mate Rimac, osnivač i direktor Rimac Automobila, kaže da će do 2030. doći do veće promjene u autoindustriji nego što smo je vidjeli u posljednjih stotinu godine. Primjer: u rujnu je u Europi prvi put prodano više električnih nego dizelskih automobila.

“Mnogi misle da je velika promjena u autoindustriji elektrifikacija, ali kad se tome doda umrežavanje vozila i autonomna vožnja, naš odnos prema proizvodnji i korištenju automobila postat će drugačiji. Sada umjesto fergazera kupujemo inverter, a vozač, umjesto na pumpu, ide na električnu punionicu. No, u idućih pet do deset godina autonomna vozila će sve promijeniti i želimo da Hrvatska to prepozna i uhvati priliku”, kaže Rimac.

Navodi da je Hrvatska propustila dvije velike investicije, pa joj je ovo “treća sreća” da izgradi vlastitu autoindustriju.

Cijeli članak možete pročitati na: novac.jutarnji.hr

Foto: Pixabay