ZAGREB, 10. veljače 2017. (Hina) – Rusija očekuje da će Agrokor ispuniti sve svoje obveze vezane za vraćanje kredita ruskim bankama, trenutno se ne razmatra odobravanje novog kredita toj kompaniji, ali ako ona to zatraži, tada će to biti razmotreno u kontekstu financijskih poteškoća u kojima se nalazi, izjavio je u petak u Zagrebu ruski veleposlanik Anvar Azimov.

“Mi smo više puta dali financijsku pomoć Agrokoru putem kredita, smatrajući da će to kreditiranje pomoći stabiliziranju rada te tvrtke. Ne razmatra se pitanje davanja novog kredita Agrokoru. Polazimo od toga da će Agrokor ispuniti sve svoje obveze vezano za vraćanje kredita u Rusiji”, kazao je Azimov na tiskovnoj konferenciji posvećenoj stanju i perspektivi razvoja rusko-hrvatskih odnosa.

“Ako se Agrokor ponovno obrati Sberbanku radi kredita, to će pitanje biti razmotreno, ali u kontekstu tih financijskih poteškoća u kojima se trenutačno nalazi ta tvrtka”, istaknuo je.

Po njegovim riječima, Rusija je prije svega zainteresirana pomagati hrvatskim gospodarskim subjektima koji aktivno surađuju s Rusijom. Kako je dalje rekao, postoji desetak velikih hrvatskih tvrtki koje nastavljaju aktivnu suradnju s Rusijom. One u Rusiju izvoze robu u vrijednosti od 250 do 300 milijuna eura, a prije sankcija radilo se o 500 do 600 milijuna. Agrokor ne ulazi u tih desetak tvrtki.

“Ne mogu reći da Agrokor aktivno surađuje s Rusijom. Ja čak ni ne poznajem predsjednika uprave Agrokora. On smatra nepotrebnim da se sastane s veleposlanikom. Sukladno tome, bit će i posljedica”, ustvrdio je Azimov.

Na pitanje novinara što ako Agrokor ne uspije vratiti kredite Sberbanku te je li istina da je Sberbank spreman preuzeti dio Agrokora, npr. Jamnicu, Azimov je odgovorio da se takvo pitanje ne razmatra te da Agrokor mora vratiti novac. Također je rekao da Rusija “ne pretendira ni na jedan dio Agrokora”.

“Kao veleposlanik zainteresiran sam pomagati onima koji su aktivno prisutni na ruskom tržištu, a to su farmaceutske i kozmetičke tvrtke, zatim Podravka, AD Plastik i brodogradilišta. Bez obzira na sankcije (koje joj je nametnuo EU), Rusija i dalje daje narudžbe hrvatskim brodogradilištima, koja rade kvalitetno i učinkovitio. Prošle godine opseg narudžbi od brodogradilišta iznosio je više od 100 milijuna eura”, rekao je Azimov. Također je spomenuo PPD kao jednu od vodećih aktivnih tvrtki na ruskom tržištu, koja kupuje ruski plin.

Kako su ranije pisali neki mediji, ruska država preko banaka Sberbank i VTB drži 1,3 milijarde eura od ukupno 3,4 milijarde eura Agokorovog duga. Otkako je Agrokor otkazao ugovoreni sindicirani zajam u siječnju, cijena Agrokorovih obveznica na sekundarnom tržištu pala je za 25 posto. Agrokor ima oko godinu dana vremena da nađe novac za refinanciranje PIK zajma od 485 milijuna eura, koji dospijeva u svibnju 2018.

Što se tiče Ine, Rusija se ‘ohladila’ po pitanju kupovine kontrolnog paketa dionica, rekao je ruski veleposlanik.

“Mi smo predlagali, bili smo spremni kupiti dionice Ine, ali ta naša akcija nije naišla na podršku. Sada je to stvar koju će rješavati mađarska i hrvatska vlada”, izjavio je Azimov. “Sada je naše stajalište sasvim drukčije – mi smo neutralni i nemamo nikakvih ambicija, ali ako se Mađarska i Hrvatska ubuduće obrate ruskoj strani, mi smo spremni razmotriti taj prijedlog.”

Međutim, kazao je kako mu se čini da će se “prije ili kasnije obratiti Rusiji”. “Mi imamo dobru volju, ali ćemo čekati konkretne prijedloge i ponude”, istaknuo je Azimov

(Hina)