ZAGREB, 2. siječnja 2017. (Hina) – Iz Badela 1862 u ponedjeljak su izvijestili da će danas, sukladno zakonskim rokovima, Financijskoj agenciji dostaviti izmijenjeni plan restrukturiranja, o čijem prihvaćanju će odlučiti vjerovnici u okviru postupka predstečajne nagodbe.

 

Iz Badela ističu kako je ponuda za otkup tražbina vjerovnika, koju su u petak objavile tvrtke St. Nicolaus, Dalmacijavino i Oštrc, “objavljena izvan postupka za odabir strateškog investitora, u trenutku kada je Badel, nastavljaući intenzivno s provedbom svih nužnih aktivnosti u cilju uspješnog okončanja postupka predstečajne nagodbe i postizanja kapitalne adekvatnost, izradio izmijenjeni plan operativnog i financijskog restrukturiranja zasnovan na elementima ponude Meteora kao odabranog strateškog investitora, koji uključuju razduživanje Badela te provedbu nužne dokapitalizacije”.

U petak su iz slovačke tvrtke St Nicolaus izvijestili da su u konzorciju s Dalmacijavinom i Oštrcom predali obvezujuću ponudu za otkup tražbina prema društvu Badel 1862 utvrđenih u postupku predstečajne nagodbe te su iskazali spremnost na ulaganje 46,6 milijuna eura vlastitih sredstava, odnosno obvezali se, u slučaju prihvaćanja ponude, uložiti ukupno 352 milijuna kuna u idućih šest godina u Badel 1862.

Iz Badela u današnjem priopćenju navode kako se ponudom St Nicolausa, koja je upućena vjerovnicima Badels čije su tražbine utvrđene u postupku predtečajne nagodbe, te razlučnim vjerovnicima koji se odreknu prava na odvojeno namirenje, nudi otkup tražbina uz diskont od 70 posto.

Ponuda je, kako ističu iz Badela,  uvjetovana ispunjenjem određenih pretpostavki, a učinci otkupa tražbina trebali bi nastupiti nakon pravomoćnosti rješenja nadležnog trgovačkog suda kojim se odobrava sklapanje predstečajne nagodbe.

Iz Badela naglašavaju da su St. Nicolaus  i Oštrc sudjelovali u postupku odabira strateškog investitora za Badel 1862 u postupku predstrečajne nagodbe objavljenom 11. svibnja prošle godine, u kojem je ponuda tvrtke Meteor iz Đakova ocijenjena najpovoljnijom, te je Meteor pozvan da zajedno s Badelom utvrdi potrebne mjere financijskog i operativnog restrukturiranja, kao sastavnog dijela plana financijskog i operativnog restrukturiranja, o čijem prihvaćanju će odlučiti vjerovnici u okviru postupka predstečajne nagodbe.

Inače, postupak predstečajne nagodbe Badela započet je 23. travnja 2013. godine, a 29. srpnja te godine bio je prekinut, da bi 3. studenoga 2016. po sili zakona bio nastavljen, jer su dugovi kompanije premašili vrijednost temeljnog kapitala.

Meteor grupa odabrana je za strateškog partnera Badela 1862 na temelju poziva strateškim investitorima na iskazivanje interesa za sudjelovanje u restrukturiranju koji je Uprava Badela objavila u svibnju.

Ukupne tražbine vjerovnika prema Badelu 1862, utvrđene na predstečajnom ročištu 15. prosinca 2016. godine, iznose 340,7 milijuna kuna, a postupak se nastavlja prijedlogom plana financijskog i operativnog restrukturiranja.

Među vjerovnicima s većim tražbinama su Carinska uprava Zagreb sa 62,9 milijuna kuna, Meteor (46,3 milijuna kuna), Atlantic grupa (42 milijuna kuna), Ministarstvo financija (9,8 milijuna kuna), Vetropack (6,1 milijun kuna), Zagrebački holding (2,5 milijuna kuna) i dr.

(Hina)