Hrvatska- Prema posljednjim podacima Hrvatske narodna banke (HNB), ukupni depoziti u bankama dosegnuli su krajem lipnja 255,4 milijarde kuna, što je rast u odnosu na svibanj za 1,4 posto ili 3,6 milijardi kuna, navodi se u analizi Raiffeisenbank Austria (RBA), objavljenoj u petak.

U lipnju su ukupni depoziti, koje čine depozitni novac te oročeni i štedni kunski i devizni depoziti, nastavili s trendom rasta i na godišnjoj razini, pa su u usporedbi s istim lanjskim mjesecom bili viši za 11,2 milijarde kuna ili 4,6 posto.
U odnosu na kraj prošle godine, ukupni depoziti niži su, pak, za 1,6 milijardi kuna ili 0,6 posto.

Mjesečnom rastu ukupnih depozita, osim rasta depozitnog novca, pridonijeli su valutni štedni i oročeni depoziti koji su krajem lipnja dosegnuli 166,4 milijarde kuna, što je porast na mjesečnoj razini za 0,5, a na godišnjoj za 2,3 posto, navode analitičari RBA u osvrtu na podatke HNB-a.

Rast ukupnih depozita na godišnjoj razini potpomognut je i rastom kunskih depozita, koji su krajem lipnja iznosili 35,6 milijardi kuna.

Tako su ukupni depoziti krajem lipnja iznosili 202 milijarde kuna, što je 0,2 posto više na mjesečnoj, a 2,4 posto na godišnjoj razini.

Depoziti u bankama

“Obzirom da devizni depoziti čine preko 82 posto ukupnih štednih i oročenih depozita, jačanje kune u odnosu na euro, odnosno pad prosječnog tečaja eura u lipnju za 0,7 posto na godišnjoj razini ublažio je godišnji rast ukupnih depozita iskazanih u kunama”, ističu analitičari RBA.

Navode i da su štedni i oročeni depoziti stanovništva krajem lipnja iznosili gotovo 164 milijarde kuna, gotovo isto kao i mjesec dana prije, dok su na godišnjoj razini zabilježili pad peti mjesec zaredom, za 1,2 milijarde kuna ili 0,7 posto.

Istodobno su štedni i oročeni depoziti poduzeća na mjesečnoj razini porasli za 464 milijuna kuna ili 1,6 posto, pa su krajem lipnja dosegnuli 29,8 milijardi kuna.

U odnosu na isti mjesec 2015., ukupni depoziti poduzeća su viši za 6,4 milijarde kuna ili 27,1 posto, što je jednim dijelom posljedica transakcije vezane uz kupoprodaju TDR-a, odnosno deponiranja novca u hrvatske banke, ističu analitičari RBA.

U prvih šest mjeseci ove godine ukupni štedni i oročeni depoziti poduzeća smanjili su se za 800 milijuna kuna ili 2,6 posto u odnosu na prosinac 2015. godine, zaključuju analitičari RBA.

Izvor: HINA