FRANKFURT, 17. siječnja 2017. (Hina/Reuters) – Banke u eurozoni očekuju kako će u prvom tromjesečju 2017. potražnja za kreditima porasti a uvjeti za dobivanje kredita biti ublaženi u kontekstu nastavljenog oporavka gospodarstva u zoni primjene zajedničke europske valute, objavila je u utorak Europska središnja banka (ECB).

Kako bi potaknuo gospodarsku aktivnost i kreditiranje, ECB je proteklih godina u financijski sustav ubrizgao više od tisuću milijardi eura kroz program kupnje državnih i korporativnih obveznica i besplatne kredite bankama.

Trebalo je pričekati neko vrijeme da ti poticaji donesu ploda da bi u studenom prošle godine prema podacima ECB-a bankovni krediti kompanijama poskočili 2,2 posto, najsnažnije od sredine 2009. godine. Pojačano je i kreditiranje kućanstava, za 1,9 posto, najsnažnije od 2011 godine.

Danas objavljeno kvartalno istraživanje ECB-a, u kojem je sudjelovalo 139 banaka, pokazalo je da je potražnja za kreditima u posljednja tri mjeseca 2016. godine dobila zamah u svim kategorijama, uključujući hipoteke, korporativne kredite, kao i potrošačke kredite građanima.

Banke također očekuju kako će standardi za dodjelu kredita biti ublaženi u prvom tromjesečju ove godine, nakon što su u posljednjem tromjesečju 2016. blago postroženi kada su u pitanju kompanije, pokazalo je istraživanje.

U prosjeku su kreditori u četvrtom tromjesečju prvi puta od kraja 2013. godine postrožili standarde posuđivanja kompanijama, prvenstveno zbog značajnog pooštravanja u Nizozemskoj. U ostala četiri vodeća gospodarstva eurozone standardi posuđivanja većinom su bili nepromijenjeni.

ECB je u prosincu produljio program kupnje imovine do kraja 2017., uz obrazloženje da su i dalje potrebni značajni poticaji kako bi se ubrzao gospodarski rast i potaknula inflacija.

U prosincu je inflacija u eurozoni porasla na 1,1 posto, najvišu razinu od kraja 2013., no i dalje je znatno niža od razine koju su zacrtali u ECB-u, od nešto manje od dva posto.

ECB će u četvrtak održati prvu redovnu sjednicu u ovoj godini, na kojoj će prema očekivanjima analitičara vjerojatno potvrditi aktualne parametre monetarne politike u eurozoni.

(Hina)