Dosad je pravomoćno oko 100 presuda za kredite u kunama i eurima

Sberbank je korisnici kunskog i CHF kredita isplatio ukupno 88.000 kuna za nepošteno naplaćene kamate i sudske troškove; 76.000 kuna preplaćenih kamata i 12.000 kuna sudskih troškova. Zanimljivo je da je banka prihvatila već prvostupanjsku presudu sutkinje Vlatke Paškvalin Bošković s Općinskog građanskog suda u Zagrebu i nije se žalila na presudu.

Posrijedi su bili kredit u kunama od 105.000 kuna te u švicarskom franku u iznosu od 23.000 CHF. Za kunski kredit od 1,1 milijun kuna po pravomoćnoj odluci Županijskog suda u Zagrebu 200.000 kuna preplaćenih kamata i zateznih kamata klijentici je vratio i PBZ uz 14.000 kuna sudskih troškova.

Presudu sutkinje OGS Zagreb Gorane Žurić Juretić potvrdilo je županijsko vijeće sudaca u kojemu su bili Darija Horvat, Lidija Bošnjaković i Josip Grubišić. Obje je presude za svoje klijente dobila zagrebačka odvjetnica Patricia Đurić, a o njima je izvijestila Udruga Franak. – Dokaz je to još jednom da većina ugovora o kreditu u kunama i eurima ugovorenih prije 2013., kojih po našim procjenama ima više od 400.000, sadrži nezakonite odredbe o kamatama, uslijed čega sve fizičke i pravne osobe s takvim ugovorima imaju pravo tužiti i dobiti obeštećenje od banaka, ali i leasing društava.

Prema našim saznanjima postoji već gotovo stotinu pravomoćnih presuda za kunske i euro kredite, po kojima su se tužitelji već naplatili – kažu u Udruzi Franak.

Cijeli članak možete pročitati na: vecernji.hr

Foto: Pixabay