U proteklih pet godina, podaci su HNB-a, prodana potraživanja u stavci ‘prekoračenje po transakcijskim računima‘ iznosila su 483 milijuna kuna

Zabrinut da će se građani naći u nezavidnoj situaciji, saborski zastupnik SDP-a Boris Lalovac pozvao je Vladu da bankama zabrani preprodaju njihovih kredita. Zbog rastuće inflacije i troškova života, kazao je, mogli bi posegnuti za prekoračenjima po tekućim računima, “a onda se i po toj osnovi naći na tržištu duga”. K tome, pitanje prešutnih minusa još nije regulirano, pa ako prijeđu na ovo neregulirano tržište, “ako i njih banke počnu prodavati agencijama za naplatu potraživanja, to bi tek mogao biti problem”, kazao je za Novi list. Dodao je da banke do sada nisu prodavale dugove po tekućima, ali kako je moguće da će i to raditi, “sad je vrijeme da ih se spriječi”.

Ukupan iznos prodanih potraživanja kućanstava u pet godina bio je 4,9 milijardi kuna, pri čemu je najviše gotovinskih kredita, 1,8 milijardi kuna, a slijede stambeni s 1,1 milijardu kuna.

Što u HNB-u misle o Lalovčevoj ideji zabrane prodaje potraživanja po minusima? Prema njima dostupnim podacima, “ni jedna država u Europskoj uniji ne zabranjuje bankama prodaju kredita građana”. 

Cijeli članak možete pročitati na: novac.jutarnji.hr