Točnima su se pokazale procjene da dolazi do usporavanja gospodarske aktivnosti. Treće ovogodišnje tromjesečje, zbog turizma najjači kvartal u Hrvatskoj, donijelo je 0,4 posto pada BDP-a u odnosu na drugi kvartal!

Nastavi li se usporavanje i u zadnjem kvartalu, a svi su izgledi da hoće, Hrvatska će tako i prije 2023. godine dospjeti u tehničku recesiju.

U usporedbi sa situacijom od prije godinu dana ekonomska dinamika izgleda dobro, s povećanjem od 5,2 posto u odnosu na treći kvartal prošle godine.

Od siječnja do kraja rujna ove godine hrvatski je BDP porastao 7,2 posto na godišnjoj razini, što nas i dalje smješta među predvodnice rasta u EU.

Svijetla točka je IT sektor, u kojemu je bruto dodana vrijednost u godinu dana porasla gotovo 13 posto, te stručne, tehničke i znanstvene djelatnosti, gdje je plus 8,4 posto.

Inače, industrijska proizvodnja, realan promet u trgovini na malo i građevinarstvo zabilježili su pad na tromjesečnoj razini, dok je indeks povjerenja potrošača postojano ispod višegodišnjeg prosjeka, podsjetili su analitičari RBA. Kako i ne bi kad je inflacija preskočila 13 posto, a najveća su poskupljenja kod ključnih prehrambenih artikala, na što su građani odgovorili opreznom kupnjom, biranjem najjeftinijih trgovačkih marki i općenito kupnjom robe s akcijskim cijenama. Oni koji su se istrčali s poskupljenjima, bilo to proizvođači bilo trgovci da bi iskoristili priliku, mogli bi ostati bez prihoda.

Cijeli članak možete pročitati na: vecernji.hr