Suočene sa sve toplijim svijetom i sve skupljom cijenom energenata, pametne države uvode interventne mjere posve besplatnog prijevoza kako bi umanjile udar cijena na džepove građana i ujedno smanjile emisiju štetnih plinova iz automobilskih auspuha.

Španjolska je tako postala posljednja europska država koja dominantni dio svoje mreže željezničkog prijevoza proglašava posve besplatnim: svi će se regionalnim i prigradskim vlakovima tamo od rujna voziti mukte. Vladin program nastoji promovirati putovanje željeznicom kao sigurnije, pouzdanije, udobnije, ekonomičnije i održivije prijevozno sredstvo od privatnog automobila.

Španjolska će se zasad ponudom posve besplatnih vožnji ograničiti na usluge regionalne i prigradske željeznice, no i tako se itekako može bez ijednog eura troška putovati čitavom Španjolskom. Uz nešto sporiji tempo, no ni izbliza onakav koji je godinama standard u čitavome HŽ-u.

Uz to što su odgovor na sve veće troškove energije, besplatne karte streme i ublažiti stres španjolskih kućanstava s nižim i srednjim prihodima. Socijalistička vlada premijera Pedra Sancheza je odlučila i da ljudima koji zarađuju manje od 14.000 eura godišnje pokloni jednokratnu isplatu nepovratne pomoći od 200 eura, dok je istodobno povećala poreze bankama i energetskim tvrtkama, najvećim profiterima aktualne krize.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr