Hrvatska je lani imala drugi najveći rast BDP-a nakon Malte u cijeloj Europskoj uniji. Podatak je to kojem bi se trebalo veseliti… No sada slijedi ono bolno ‘ali‘, baš kao u vicevima s jednom dobrom i jednom lošom vijesti.

A loša je vijest u ovome slučaju da priličan dio tog rasta možemo zahvaliti europskim fondovima – koji neće uvijek biti toliko izdašni. 

– Bez priljeva iz fondova EU-a prošlogodišnji realni rast BDP-a bio bi barem jedan postotni bod niži. Riječ je o procjeni izravnih učinaka, dakle bez učinka multiplikatora, za koji mislimo da ga je nemoguće točno izračunati. Ipak, smatramo da bi hipotetski prestanak priljeva sredstava iz fondova EU-a zaustavio rast građevinarstva jer bi usporio infrastrukturne projekte, energetsku obnovu zgrada te obnovu od potresa – iznio je procjenu voditelj obvezničkog poslovanja u InterCapitalu Ivan Dražetić i dodao da je građevinarstvo lani dominiralo u obujmu ukupnih investicija, o čemu svjedoči i realna godišnja stopa rasta sektora od 4,5 posto.

Cijeli članak možete pročitati na: lidermedia.hr

Foto: Pixabay