Rezultate hrvatske IT industrije u 2021. godini ekskluzivno je predstavila Tajana Barančić, na uzorku od 60 IT tvrtki koje u programiranju čine 35% izvoza i 30% prihoda cijelog sektora. Oni su za sada prijavili rast od 15% u prihodima, rast izvoza od 29% i 23%-tni rast broja zaposlenika. Ukupno, IT sektor će na razini Hrvatske u 2021. (kada stignu i službeni podaci) vrlo vjerojatno zabilježiti rast prihoda i dobiti od oko 15%, a rast broja zaposlenika mogao bi biti i veći.

Iako dobar rezultat, on neće nadmašiti rekordne stope rasta iz 2018, i 2019. godine. Od trenutačnih trendova s kraja prošle i početka ove godine izdvaja se ubrzano zapošljavanje u IT sektoru. Sektor, dakle, raste značajno brže nego što na tržištu ima raspoložive radne snage.

Damir Sabol kaže kako IT nije osjetio koronakrizu, i da je rast kod nas došao bez obzira na to što IT nije strateška industrija, odnosno čak unatoč utjecaju države. Saša Kramar potvrđuje ove trendove, uz napomenu da je kod njih izvoz rastao brže nego što je to državni prosjek sektora. U Bornfightu također bilježe nastavak snažnog rasta od 30-40% na godišnjoj razini, a kao najveći izazov i kod njih se ističe pronalazak novih kvalitetnih zaposlenika. Oni se u toj domeni ističu činjenicom da su javno objavili sve iznose plaća svojih zaposlenika.

Cijeli članak možete pročitati na: bug.hr

Foto: BFS bug.hr