Što se tiče ekonomskog programa izabranog predsjednika Bidena, u fokus je stavljeno jačanje srednje klase, veće porezno opterećenje bogatijeg dijela stanovništva i korporacija, izgradnja i obnova infrastrukture te smanjenje emisije stakleničkih plinova.

INFRASTRUKTURNI PLAN TEŽAK 1,3 BILIJUNA DOLARA

Biden je tako u sklopu kampanje predstavio desetogodišnji infrastrukturni plan težak 1,3 bilijuna dolara. Plan bi trebao SAD usmjeriti ka nultoj stopi neto emisije stakleničkih plinova te stvoriti radna mjesta što bi dovelo do jačanja srednje klase.

U sklopu tog plana oko 400 milijardi predviđeno je za novi federalni program financiranja istraživanja i razvoja čišćih izvora energije, 100 milijardi predviđeno je za modernizaciju škola, 50 milijardi za popravak cestovne infrastrukture, 20 milijardi dolara za komunikacijsku infrastrukturu u ruralnim krajevima te 10 milijardi dolara za prometno povezivanje siromašnijih područja koja imaju nedovoljnu prometnu povezanost.

POVEĆANJE POREZA ZA NAJBOGATIJE I KORPORACIJE

Što se tiče financiranja tog plana, ono bi se trebalo osigurati ukidanjem određenih poreznih olakšica za korporacije koje je uvela Trumpova administracija, smanjenjem porezne evazije, sprječavanjem izbjegavanja plaćanja poreza kroz rupe u poreznom zakonodavstvu te obustavom subvencija za fosilna goriva.

Biden namjerava povećati najvišu stopu poreza na dohodak na 39,6 posto, sa sadašnjih 37 posto, kao i najveću stopu poreza na dobit za korporacije s 21 na 28 posto. Također, socijalni doprinosi obračunavat će se i na iznose prihoda veće od 400 tisuća dolara – do sada je to bio maksimalni iznos na temelju kojeg se vršio obračun doprinosa. Osim toga, stopa poreza na dobit stranih podružnica američkih kompanija udvostručit će se na 21 posto.

ZDRAVSTVENO OSIGURANJE I PODIZANJE MINIMALNE PLAĆE

Što se tiče planova za zdravstveno osiguranje, treba imati na umu da je Biden bio potpredsjednik u vrijeme Baracka Obame, kada je nastao tzv. Obamacare, što znači da će njegova politika ići u smjeru povećanja pokrivenosti stanovništva zdravstvenim osiguranjem.

Kada je u pitanju jačanje pozicije SAD-a u globalnoj ekonomiji, to želi postići kroz jačanje srednje klase i ulaganja u inovacije.

Biden želi uvesti i povećanje minimalne plaće, koja bi na federalnoj razini trebala iznositi 15 dolara na sat. 

Cijeli članak možete pročitati na: telegram.hr

Foto: Pixabay