Komercijalizacija proizvodnje bijeloga vodika mogla bi se dogoditi unutar sljedećih 10-15 godina, kaže dr. Ankica Kovač s FSB-a

Znanstvenici Jacques Pironon i Phillipe De Donato iz francuskog Nacionalnog znanstveno-istraživačkog centra (CNRS) otkrili su u sjeveroistočnoj Francuskoj jedno od najvećih nalazišta tzv. bijelog vodika, objavio je CNN. Ovo otkriće, do koga su znanstvenici došli slučajno, moglo bi pomoći u borbi s klimatskim promjenama, najvećim globalnim problemom današnjice.

Koristeći posebnu sondu, Jacques Pironon i Phillipe De Donat procjenjivali su koliko je metana u podzemlju rudarskog bazena Lorraine. Nekoliko stotina metara niže, sonda je pronašla niske koncentracije vodika. – Ovo za nas nije bilo pravo iznenađenje. Uobičajeno je pronaći male količine u blizini površine bušotine. Ali kako je sonda išla dublje, koncentracija je rasla. Na 1100 metara niže bilo je 14 posto, na 1250 metara 20 posto vodika – rekao je Pironon za CNN. Procijenjeno da bi na tom području moglo biti između šest milijuna i 250 milijuna tona vodika.

– Bijeli vodik predstavlja veliku količinu energije za čiju bi eksploataciju, pretpostavlja se, bila potrebna minimalna infrastruktura, ekološki prihvatljiva i cjenovno konkurentna. Ekološki prihvatljiva infrastruktura za eksploataciju znači da ne bi bilo popratnih štetnih emisija, prvenstveno ugljikovog dioksida – dodala je – Bijeli vodik je onaj kojega nalazimo u slobodnoj formi na Zemlji, nazivamo ga još i prirodni vodik. Poznato je da je vodik najrasprostranjeniji element u svemiru, a da ga na Zemlji uglavnom nalazimo vezanoga u različitim spojevima poput vode i ugljikovodika. No, u zadnje vrijeme spominju se nalazišta vodika na zemlji u njegovoj prirodnoj formi, dakle kao slobodni plin, te se intenzivno provode istraživanja kako bi se jasnije objasnili procesi nastanka bijeloga vodika – pojasnila je dr. Ankica Kovač, izvanredna profesorica na Fakultetu strojarstva i brodogradnje (FSB) u Zagrebu, koja se bavi istraživanjem obnovljivih izvora energije, uključujući vodik.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Image by FP_atkwork on Freepik