U više trgovačkih lanaca koje smo obišli istaknute cijene ograničenih proizvoda bile su više od maksimalnih cijena koje, prema vladinoj odluci, moraju vrijediti za te proizvode. 

Ovakav način ograničavanja cijena za sve skupine proizvoda u određenoj gramaži znači i pojeftinjenje proizvoda skupljih brendova u specificiranoj težini, no kada govorimo o cijenama koje su istaknute na policama, uvjerili smo se da to u praksi nije uvijek slučaj. 

Naime, u praksi se pokazalo da istaknute cijene prvog dana ograničenja cijena 30 proizvoda u nekim trgovačkim lancima ne odgovaraju maksimalnim cijenama koje je propisala vlada.

Kaos s istaknutim cijenama Barillinih špageta

Pogledajmo kako to izgleda na primjeru popularnih špageta. Među proizvodima kojima je ograničena cijena su špageti u pakiranjima od 500 grama pa bi sada špageti brenda Barilla trebali koštati maksimalno 1.09 eura, kao i oni, primjerice, Konzumove ili Sparove robne marke.

Kažemo trebali bi jer se u dućanima može vidjeti svašta. U Intersparu, primjerice, na izdvojenom mjestu, na kojem stoje akcijski proizvodi, uz Barilline špagete od 500 grama stoji cijena od 2.05 eura, uz oznaku “iz našeg letka”, što sugerira da je proizvod na akciji.

No riječ je o cijeni koja je gotovo dvostruko viša od maksimalne cijene koju je propisala vlada. Na polici je, pak ispravna cijena od 1.09 eura, no samo za pakiranje špageta br. 5, inače najpopularnijih. Cijena špageta br. 3 i br. 7 je 2.05 eura.

Cijeli članak možete pročitati na: index.hr

Foto: Pixabay