Bitcoin je u petak snažno oscilirao, sunovrativši se s nove rekordne razine od 17 tisuća dolara pod utjecajem nedoumice među trgovcima uoči skorašnjeg uvrštenja terminskih ugovora u najpoznatijoj digitalnoj valuti u ponudu etabliranih tržišta.

Na azijskim je tržištima bitcoin nakratko potonuo 15 posto, na 14,480 tisuća dolara, izvijestio je Bloomberg News.

Potom se oporavio i tokom jutra njime se trgovalo po 16.100 dolara, što znači da je u minusu 5,3 posto u odnosu na rekordnu razinu.

Bitcoin je kreiran 2009. godine i odnedavno se koristi za kupovinu široke lepeze proizvoda, od piva do pizze. U međuvremenu su ga kao sredstvo plaćanja prihvatile i pojedine velike kompanije, poput internetske stranice za rezervaciju smještaja Expedia.

U roku od tjedan dana njegova je vrijednost poskočila više od 50 posto, a najnižu je razinu u ovoj godini bilježio sredinom siječnja kada se njime trgovalo po 752 dolara.

Analitičari pripisuju njegov uzlet činjenici da ga prihvaća sve više tradicionalnih investitora kao i dozvoli američkih regulatora da se terminski ugovori u digitalnim valutama uvrste u ponudu velikih burzi.

Cijeli članak možete pročitati na: lider.media

Foto: Shutterstock