Bivši saborski zastupnik Živog zida Branimir Bunjac (48) boravi u Irskoj već, kako kaže, šest mjeseci. U svom videu koji je objavio na Facebooku nahvalio je Irsku. Kaže da je vrlo brzo našao posao. Dodaje da je ambijent u Irskoj neusporediv s onim u Hrvatskoj.

“Posla ima. Nije problem dati otkaz u bilo kojoj sekundi i već sutra početi raditi nešto novo. Plaće su visoke. Minimalac je 1700 eura. Tko se malo potrudi, brzo dođe na 2500, 3000 eura. Plaća ne da je na vrijeme, nego ako je u četvrtak, vi možete već 15 minuta nakon ponoći plaću početi trošiti. Dakle u minutu kad je najavljena, a ne ono kad se prvo proknjiži na Fini ili u nekom knjigovodstvu”, priča Bunjac.

Kaže da su svi redom, gazde i šefovi ljubazni kao da su vam članovi obitelji. “Uvijek su vedri i nasmiješeni. Što god da krivo napravite, oni vas neće vrijeđati ni napadati, a najmanje će vas tjerati s posla i davati vam otkaz, dijeliti opomene, sankcije. To je za mene kulturološki šok jer ja na to nisam navikao da mi se daje tolika pažnja. Ponašaju se prema meni kao da sam ja njihov prijatelj iz djetinjstva. A zapravo sam njihov obični radnik. Usudio bih se reći da sam na dnu ljestvice jer tek sam došao, stranac sam i moj engleski još nije savršen. Ali nema ni najmanje diskriminacije”, kaže Bunjac.

“Kad se sjetim Hrvatske i onog teatra apsurda, hladnoće i zlobe koja vreba na svakom koraku, koža mi se naježi. Mislim si, u ovom trenutku nemoj se nikada vratiti. Ono je pakao. U Irskoj se hrvatski čuje na svakom koraku. Nema firme u kojoj nema Hrvata, pa i tu gdje radim ja. I nije nužno znati engleski da biste ovdje egzistirali”, rekao je Bunjac.

Cijeli članak možete pročitati na: vecernji.hr

Foto: Pixabay