Planirana dubina bušotine je oko 1500 metara, a procjenjuje se da bi temperatura vode na tom mjestu trebala biti od 60 do 70 stupnjeva

U Bjelovaru se planira otvaranje nove, treće po redu geotermalne bušotine, toplinskog kapaciteta većeg od četiri megavata, koja bi grijala buduće bazene u bjelovarskim Termama i buduću poslovnu zonu, priopćeno je u utorak iz Grada Bjelovara.

Nakon najveće geotermalne elektrane u ovom dijelu Europe od 16MW te druge već izgrađene bušotine kojom je potvrđeno postojanje tople vode dostatne za grijanje bazena bjelovarskih Termi, za koje je glavni projekt gotov, u Bjelovaru se planira i treća bušotina – u Velikom Korenovu, rečeno je na konferenciji za novinare, prilikom koje su geodeti obilježili točnu lokaciju buduće treće bušotine.

“Na ovom mjestu postoji potencijal za toplanu, čiji bi toplinski kapacitet trebao biti veći od četiri megavata. Grijala bi tako i toplice, koje trenutačno čekaju natječaj za financiranje u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, smještajne kapacitete uz toplice, ali i buduću poslovnu zonu Veliko Korenovo, koja će biti jedna od najvećih u kontinentalnoj Hrvatskoj na prostoru od 80 hektara, koje je država darovala Gradu”, rekao je Hrebak.

Ocijenio je da je to atraktivna priča, koja uključuje smanjenje emisije CO2, korištenje obnovljivih izvora energije i povoljni utjecaj na klimatske promjene te naveo da Bjelovar već sada gotovo pola svojih potreba za električnom energijom zadovoljava iz alternativnih ili obnovljivih izvora energije te se može zvati “malom baterijom Hrvatske”.

Cijeli članak možete pročitati na: novac.jutarnji.hr

Foto: Pixabay