ZAGREB, 30. prosinca 2016. (Hina) – Bjelovarsko-bilogorska županija u 2016. je nastavila ostvarivati poraste turističkog prometa, postala je članicom europske mreže destinacija izvrsnosti EDEN, među prvima u Hrvatskoj dobila je međunarodno certificiranu konjičko-turističku stazu, a pozitivne trendove očekuje i u 2017. godini.

Aktivnostima u zadnje dvije-tri godine, investicijama te suradnjom javnog i privatnog sektora, Bjelovarsko-bilogorska županija nametnula se kao jedna od aktivnijih u razvoju turizma u kontinentalnom dijelu zemlje, što je prepoznato na domaćem, ali i europskim turističkim tržištima. To se posebno odnosi na posebne oblike turizma temeljene na prirodnoj i kulturno-povijesnoj baštini, tradiciji, autohtonoj enogastronomiji i suradnji s turističkim agencijama.

Bjelovarsko-bilogorska županija jedna je od rijetkih s održivim razvojem lovnog i konjičkog turizma, promatranjem ptica i izletničkim turizmom, uz već znanu ponudu Daruvarskih toplica i ljepote Bilogore.

Očekivanja daljnjih porasta

Neke od novosti u turističkoj ponudi Županije predstavljene su ovog tjedna na susretu s novinarima, pri čemu je direktorica županijske Turističke zajednice Jasna Vaniček-Fila naglasila kako ove i iduće godine očekuje poraste turističkog prometa. Očekuje se da će tome pridonijeti novi Rekreacijsko-edukativni park otvoren uz potporu Hrvatske turističke zajednice u Jabučeti nedaleko od Bjelovara, Romska kuća s prezentacijom nepoznate povijesti autohtonih hrvatskih Roma Lovara, nadogradnja objekata u Daruvarskim Toplicama i druge investicije.

“Zadnje dvije godine puno smo radili na uvođenju novih proizvoda, suradnji javnog i privatnog sektora te promociji i marketingu na domaćem i stranim tržištima. Već 2015. to se odrazilo na značajno povećanje noćenja u županiji od 73 posto i daljnje povećanje u 2016. za 15 posto, na više od 70 tisuća noćenja, što je sto posto više nego prije dvije godine”, ističe za Hinu Vaniček-Fila.

Napominje da je tijekom tri ljetna mjeseca 2016. prvi put ostvareno oko sedam tisuća noćenja mjesečno.

Dosta posjetitelja je na jednodnevnim izletima na kojima obiđu četiri do pet odredišta. Uz domaće turiste koji čine većinu prometa, sve je više stranaca, napose Talijana, Slovenaca i Čeha, kaže ona.

Iako se još uvijek ne mogu očekivati velike brojke noćenja s obzirom na ograničene smještajne kapacitete, u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji vjeruju da u turizmu idu u dobrom smjeru te da će sredstva iz EU-ovih fondova pridonijeti jačanju turističke i druge infrastrukture. To se pokazalo u 2016. kada je tim sredstvima otvoren preuređeni sportsko-rekreacijski centar s bazenima U Velikom Grđevcu.

Konjičke staze, izvrsnost i održivost – veća međunarodna prepoznatljivost kroz EDEN, ENGEA-u i EBD

Jedna od značajnijih novosti u ponudi županije je prva međunarodno certificirana konjičko-turistička staza od 90 kilometara s 20 ‘horse  wellcome’ točaka koju je županija dobila među prvima u Hrvatskoj u suradnji s međunarodnim udruženjem ENGEA, konjičkim udrugama i agroturizmima.

“Projekt konjičkog turizma i staza spremni su za tržište, a objavljena je i brošura na četiri jezika s ponudom temeljenoj na dugoj povijesti konjaništva bjelovarsko-bilogorskog prostora i baštini Bjelovarskih graničara-Husara 1756., ali i na tome što na području županije djeluje 15-ak konjičkih udruga i 10-ak seoskih turističkih domaćinstava koja se bave uzgojem konja i aktivni su članovi udruga”, ističe Vaniček-Fila.

Kako je taj oblik turizma u Hrvatskoj slabo poznat i nije sustavno organiziran, a ima potencijal, smatra da je potrebna jaka multisektorska suradnja, edukacija, ulaganja i snažna šira promocija, a interes za suradnju već su iskazali iz Turističke zajednice Krapinsko-zagorske županije, kao i iz Delnica i Istre.

Izrazito su zadovoljni i što su u 2016. postali članicom EDEN Networka ili europske mreže destinacija izvrsnosti, koja okuplja 66 članica iz 23 europske zemlje.

“Biti članicom EDEN-a za nas je veliko priznanje, pogotovo jer se u toj mreži nalaze destinacije s izrazito kvalitetnom ponudom i puno dužom turističkom tradicijom. Time je naša vidljivost na europskim tržištima postala znatno veća, pa možemo očekivati nove goste i daljnji napredak održivog turizma”, ocjenjuje Vaniček-Fila.

Bolju vidljivost i dodatni marketinški alat očekuje i od uvrštavanja županije na portal European Best Destinations (EBD) koji promovira brojne destinacije birajući svake godine najbolje u raznim segmentima, poput najboljeg adventa i destinacije godine u Europi.

(Hina)