Umirovljenika je ukupno sve manje, ali onih novih sve je više. Kako je to moguće? Mogli bismo pomisliti da ljudi bježe u mirovinu zbog pandemije, jer boravak kod kuće u mirovini ipak pruža veću zaštitu nego svakodnevni odlazak na posao. No, umirovljenike nije strah, već ih u mirovinu tjera jedan puno gori razlog, a koji je i te kako povezan s pandemijom!

Obiteljskih mirovina sve više, a umirovljenika sve manje

Vidimo to i iz podatka da je broj starosnih mirovina, unatoč povećanom broju korisnika ove godine, isti kao i lani, dakle njih oko 24.600. Među njima je oko pet tisuća onih za dugogodišnje osiguranike s više od 41 godinu staža.

Dakle, imamo oko 1.700 novih umirovljenika više nego lani u isto vrijeme, a s druge strane čak 6 i pol tisuća više umrlih korisnika. Isto tako, lani u listopadu imali smo 1.150,520 umirovljenika, a sada ih je 1.143,766, što je veliki gubitak od čak 6.754 korisnika mirovina! Taj se broj poklapa s brojem umrlih, premda smrt nije jedini razlog gubitka korisnika, nego to mogu biti i zaposlenje, gubitak prava na obiteljsku mirovinu kog mladih ili prelazak iz jedne vrste mirovine u drugu.

Cijeli članak možete pročitati na: mirovina.hr

Foto: Pixabay