Blackstone, američka investicijska tvrtka sa sjedištem u New Yorku, ranije je ove godine blokirala mogućnost korisnicima da otkupe svoje udjele u BREIT fondu. Riječ je o otprilike 70 milijardi američkih dolara.

Podsjetimo, tvrtka je pokrenula BREIT, službeno nazvan Blackstone Real Estate Income Trust 2017. godine kako bi malim ulagačima dala priliku da posjeduju dio stambenih zgrada, skladišta, podatkovnih centara i drugih vrsta komercijalnih nekretnina. Pojedinci su mogli uložiti samo 2.500 dolara i imali bi priliku prodati svoje dionice nazad BREIT-u svaki mjesec, ako su to htjeli.

No tvrtka ima i drugih ozbiljnih problema. Kako je prenio Bloomberg, Blackstone nije platio obveznice u iznosu od 531 milijuna eura, odnosno 562 milijuna dolara, podržane tvrtkinim Sponda portfeljem u Finskoj jer su rastuće kamatne stope pogodile vrijednost europskih nekretnina.

Tvrtka je tražila više vremena kako bi organizirala urednu prodaju imovine, ponudivši zauzvrat otplatu dijela duga i povećanje kamata. Ali pregovori s investitorima CMBS-a (Commercial mortgage-backed securities) nisu uspjeli proizvesti dugoročno produženje. Sada će takozvani specijalni serviser preuzeti odgovornost za vraćanje novca vjerovnicima. To bi moglo uključivati ​​bržu likvidaciju nego što je Blackstone možda želio, riskirajući niže vrijednosti.

Vrijednost nekretnina u Europi pada jer rastuće kamatne stope odbijaju kupce što je dovelo do velikog jaza između ponude i potražnje. 

Cijeli članak možete pročitati na: lidermedia.hr

Foto: Pixabay