Kako su u fokusu Porezne bili paušalisti iz najvišeg od pet razreda godišnjih primitaka (od 230 do 300.000 kuna), i to od 2019., to implicira i povelike iznose obveza za platiti. O rasponima u PU ne žele govoriti jer su u tijeku porezni nadzori, ali u Inicijativi Paušalista navode da oni sežu i do 140 tisuća kuna.

Inicijativa Paušalisti s 555 potpisa na otvorenom pismu Vladi žali se na poreznik.

Ne staju javna negodovanja na prvi val poreznih rješenja paušalnim obrtima za koje je u ciljanoj kontrolnoj akciji Porezne uprave utvrđeno da se radi o prikrivenom radnom odnosu, tj. nesamostalnom radu.

O tome se u petak otvorenim pismom Vladi oglasila i Inicijativa Paušalista s 555 potpisnika. Najviše je računalnih programera i drugih IT usluga, ali tu su i prevoditelji, paušalci u marketingu, dizajnu, poslovnom savjetovanju…

Strka je razumljiva jer su oni kojima je utvrđeno korištenje poreznih pogodnosti “protivno svrsi zakona” sada suočeni i s obvezama za poreze i doprinose po pravilima oporezivanja dohodaka od nesamostalnog rada.

Neki su cijelu priču nazvali progonom i udarom na paušaliste, uz poruke Poreznoj da “pusti ljude da rade” i već nezaobilazna plašenja napuštanjem Hrvatske.

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr

Foto: Pixabay