ZAGREB, 31. siječnja 2017. (Hina) – U slučaju ukidanja sankcija Rusiji, tečaj rublja porast će između pet i 10 posto, objavio je Bloomberg pozivajući se na mišljenje većine analitičara koje je anketirao.

Prema manje vjerojatnom scenariju, stopa rasta rublja prema dolaru nakon ukidanja sankcija kretala bi se između jedan i četiri posto, smatra 41 posto analitičara koji su sudjelovali u Bloombergovoj anketi.

Najvjerojatniji scenarij je da bi rubalj izvukao najveću korist od ukidanja sankcija te dostigao razinu između 55 i 57 rubalja za dolar, smatraju u Bank of America.

Analitičari Societe Generalea u svojem istraživanju koje prenosi Bloomberg, smatraju da će nakon ublažavanja sankcija oporavak rublja “premašiti sva očekivanja” i dostići 50 rubalja za dolar. Oni također najavljuju da će ruska središnja banka u tom slučaju započeti devizne intervencije, kako bi regulirala rizike za financijsku stabilnost.

U siječnju prošle godine rubalj je potonuo na rekordno nisku razinu prema dolaru od samo 85 rubalja za dolar jer je rusko gospodarstvo pritisnula kombinacija oštrog pada cijena nafte i zapadnih sankcija.

Otada je rubalj ojačao oko 40 posto, jer su se cijene nafte u međuvremenu stabilizirale, a počeli su se nazirati i prvi znaci oporavka ruskog gospodarstva.

Na to su se nadovezale i nade službene Moskve o uspostavljanju boljih veza sa Zapadom nakon pobjede Donalda Trumpa na američkim predsjedničkim izborima.

Iako bi se na prvi pogled ponovo osnažen rubalj mogao činiti pozitivnim za ruske vlasti, u ministarstvu financija zaključili su da to baš i nije najbolja vijest, strahujući da bi jaka domaća valuta mogla naškoditi novoprobuđenoj konkurentnosti ruskog gospodarstva.

Stoga su umjesto potpore domaćoj valuti sredinom prošlog tjedna objavili da će viškovima prihoda od prodaje nafte kupovati devize. Viškovi su proizišli iz činjenice da je ruski proračun baziran na pretpostavljenoj cijeni nafte od 40 dolara za barel a ona je danas nekih 15 dolara viša.

 

(Hina)