Podsjetimo, dolaskom na vlast, Trump je obećao trgovinski rat s Kinom zbog prevelikog američkog deficita kojeg njegova zemlja ostvaruje u robnoj razmjeni s trenutno drugom najvećom ekonomijom svijeta.

Naime, način na koji je Trump legitiman spor htio riješiti dizanjem na zadnje noge i bez ikakvog promišljenog poteza, doveo je do toga da je američki izvoz u Kinu dodatno pao po znatno većoj stopi nego kineski u SAD (podaci za 2019.). Svemu je kasnije kumovala i pandemija koronavirusa koju su Kinezi očito uspjeli staviti pod kontrolu i zadržati gospodarski rast, dok SAD bilježi najveće stope zaraze proporcionalno broju stanovnika, kao i najveću smrtnost u zemljama u kojima se vodi statistika. No to je sada već priča o američkom nakaradnom zdravstvenom sustavu koji nije mjerljiv ni sa jednim u ostatku svijeta.

Poseban ton cijeloj priči daje činjenica što članak o gubitku trgovinskog rata objavljuje Bloomberg – isti onaj medij koji je zdušno podržavao Trumpovo divljanje.

Dakle, sada kada Trump napokon odlazi, Bloomberg objavljuje podulju analizu propasti Trumpovog plana o trgovinskom ratu s Kinom i priznaje očiti debakl. Veću štetu su pretrpjele američke kompanije nego kineske, a ako se ovaj rat carinama i podjelama u tehnološkom sektoru nastavi, američke kompanije će trpjeti daljnju štetu, koju će na kraju platiti sami američki građani. Slično kao za gradnju zida prema Meksiku.

Cijeli članak možete pročitati na: mob.hr

Foto: Pixabay