ZAGREB, 1. veljače 2017. (Hina) – Hotelska grupacija Bluesun Hotels&Resorts prošlu je godinu zaključila sa 49,5 milijuna eura prihoda ili 12 posto više nego u 2015., dok je dobit porasla za 40 posto, na 4 milijuna eura, doznaje se iz te tvrtke koja 2016. ocjenjuje svojom najboljom poslovnom godinom do sada.

“Da je 2016. bila najbolja poslovna godina do sada vidljivo je iz svih pokazatelja, uz ostalo i u broju noćenja koja su stalno u porastu zadnjih godina, da bi prošle godine dosegnula rekordnih 760 tisuća, što je bilo i 1 posto više nego u 2015.”, ističu iz Bluesuna.

Prema prihodu, broju noćenja i ostalim pokazateljima, i među svim destinacijama u kojima posluje, najbolje rezultate Bluesun je lani ostvario u Tučepima na Makarskoj rivijeri, gdje posluju njihovi hoteli Afrodita, Alga, Neptun i Kaštelet, dok su u ukupnoj strukturi turista najveći udjel u ukupnim noćenjima, od 25 posto, zadržali gosti iz Njemačke.

Na drugom mjestu su Francuzi s udjelom od 12 posto, treći su Šveđani s udjelom od 10 posto, a iz Bluesuna naglašavaju da među ostalim stranim turistima bilježe i sve veći postotak dolazaka Norvežana te turista iz Velike Britanije i Slovenije, dok su domaći turisti u ukupnim noćenjima lani sudjelovali sa 6 posto.

Tržišni udjel grupacije po krevetima iznosi 3,5 posto u ukupnom broju smještajnih kapaciteta svih hotela i kampova u Hrvatskoj, s blizu šest tisuća kreveta u 15 hotela i jednom kampu, u što su uračunati i kreveti novih hotela Berulia u Brelima te TUI Blue Jadrana u Tučepima koje otvaraju ove godine.

“Prošle godine smo ostvarili prosječnu pansionsku cijena po gostu i noćenju od 47 eura, a po sobi od 101 euro, što je porast od 11 posto u odnosu na 2015., a takve su cijene rezultat prodajne politike i potražnje na tržištu. Popunjenost na bazi operativnih dana za 2016. za grupaciju je iznosila 82,1 posto, dok je to preračunato u kalendarske dane 43,5 posto”, ističu iz Bluesuna dodajući kako i ove godine očekuju nastavak pozitivnih trendova.

Ove godine planiraju i nova zapošljavanja, odnosno da će imati više ukupno zaposlenih od lanjskih oko 970, od kojih je stalno zaposlenih bilo 433, a sezonski 533.

(Hina)