Cilj kineskih vlasti je repliciranje ljudskog mozga kako bi mogao dominirati globalnom umjetnom inteligencijom

S ciljem da budu prvi u svijetu koji imaju najnaprednije oblike umjetne inteligencije, a istovremeno zadrže kontrolu nad više od milijardu ljudi, najistaknutiji kineski znanstvenici i njihova vlada inspiraciju su potražili u nečemu istovremeno i novom i starom – ljudskom mozgu.

U jednom od više tisuća pokušaja koji su u tijeku, oni konstruiraju ‘gradski mozak‘ kako bi poboljšali računala ‘pametnih gradova‘ koji već skeniraju zemlju, od širokih pekinških avenija do ulica malih gradova, prikupljajući i obrađujući terabajte informacija iz zamršenih mreža senzora, kamera i drugih uređaja koji nadziru promet, ljudska lica, glasove i hod pa čak snimaju i ulične tučnjave.

Opremljen mogućnostima nadzora i vizualne obrade po uzoru na ljudski vid, novi ‘mozak‘ bit će učinkovitiji, trebat će manje energije i ‘unaprijedit će upravljanje‘, kažu njegovi programeri.

– Mi to zovemo računarstvo bioničkog oka, napisao je Gao Wen, vodeći istraživač umjetne inteligencije u članku ‘Gradski mozak: Izazovi i rješenje‘.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay