Trebala je ovo biti rekordna godina kada govorimo o turističkim brojkama, ali pandemija koronavirusa pomrsila je planove mnogima.

Sve rezervacije su u tren oka bile otkazane, a putovanja su pala na zadnje mjesto na listi obiteljskih prioriteta. No, s obzirom na cijelu situaciju, turizam nam ove godine ide bolje nego što smo očekivali i predviđali u ožujku, travnju, pa čak i svibnju. Plaže su prepune kupača, a u središtu Splita ponovno se stvaraju gužve na koje smo navikli proteklih godina.

No, zato je neuobičajeno prazna Gradska luka u koju ove godine ne uplovljavaju kruzeri, dok su, za usporedbu, lani zabilježena 282 dolaska brodova na kružnim putovanjima. Kakva je situacija u luci i nazire li se poboljšanje situacije vezano uz taj dio prometa, pitali smo Vicka Vrgoča, rukovoditelja operativnog centra Lučke uprave Split.

– Ove godine imali smo osam dolazaka manjih kruzera, duljine 60 metara, a njima je doplovilo 240 putnika. Usporedbe radi, prošle godine je bilo 282 dolazaka kruzera te 360 tisuća putnika u transferu, što znači da nam je pad gotovo stopostotan – kaže Vrgoč.

Vlada je još na proljeće zbog epidemioloških razloga zabranila da u hrvatske luke pristaju brodovi s više od 200 putnika, a tek nedavno je priču o promjeni spomenute odluke aktualizirao Mato Franković, dubrovački gradonačelnik.

Povod tome je upravo vijest velike kruzerske kompanije MSC, koja je nedavno objavila da ponovno kreće s putovanjima Mediteranom, ali Dubrovnika i drugih dalmatinskih gradova na njihovu “kursu” nema upravo zbog Vladine odluke koja je i dalje na snazi.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay