Jesu li se dubrovački privatni iznajmljivači našli na mukama? Srpanj i kolovoz ne pune se očekivanim intenzitetom, a ni lipanj se nije proslavio. Doduše ne svima, dio iznajmljivača ne osjeća pad bookinga. Otkud rupe kad smo još od početka godine pričali o nikad uspješnijoj sezoni koja će zasjeniti i rekordnu 2019., pitali smo Nina Dubretića iz Direct bookera, agencije za privatni smještaj.

– Stvarno se vidi neka čudna krivulja koja je atipična za lipanj gdje bi rezervacije trebale biti pred vrhuncem jer najviše rezervacija dolazi tad i u srpnju. Vidimo da ovog lipnja ne ide očekivanom brzinom. Definitivno je usporilo, to traje već dvadesetak dana. Rekao bih da su rezervacije 15 posto sporije nego 2019. godine. O razlogu možemo nagađati – kaže Dubretić i pojašnjava kako su zastoji u bookiranju relativno normalna pojava unutar ‘cancellation‘ perioda koje je iznajmljivač dozvolio, a vrijeme pandemije je donijelo dosta fleksibilnije police otkazivanja.

Usporavanje bookinga događalo se u svibnju za lipanj u kojem dio iznajmljivača osjeti manjak. Je li rupi pridonijela inflacija, rast cijena, ‘eksplozija‘ apartmana…?

– Inflacija je bila i u travnju, kad je graf lijepo izgledao. Zašto je usporilo već je gatanje iz čaše. Svi skupa su digli cijene 15 posto, a turist  zbog inflacije ima 15 posto manje novca nego prije, što može utjecati na odluku o putovanju koje i jest nekakav luksuz – kaže naš sugovornik. 

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr