Dobre vijesti za hrvatske potrošače, ali i poljoprivrednike stižu iz Europskog parlamenta, čiji su odbori glasali o strategiji „Od polja do stola“. Hrvatska eurozastupnica Biljana Borzan, izvjestiteljica Eurosocijalista za strategiju, izvijestila je kako su izglasani njeni amandmani kojima se traži izmjene EU zakona po pitanju označavanja porijekla hrane, na primjer meda i suhomesnatih proizvoda

‘Uspjela sam osigurati podršku za prijedloge na korist građana, koji će biti bolje informirani pri donošenju odluka pri kupnji hrane, pogotovo ako preferiraju domaće. Nadalje, time će smanjiti prostor za „lov u mutnom“ i dvojbene marketinške prakse te promovirati hrvatske proizvode i sirovine. Želim zahvaliti umirovljenoj zastupnici Ruži Tomašić, koja je supotpisala moje amandmane. Njena podrška je osigurala glasove desnih zastupnika’, rekla je Borzan.

Trenutna pravila omogućuju korištenje oznake da je neki med dobiven miješanjem meda proizvedenog u EU i meda koji nije proizveden u EU ili mu je porijeklo iz EU, bez navođenja omjera ili zemlje porijekla. U praksi to znači da proizvod koji ima 1 posto europskog i 99 posto kineskog meda može biti označen kao “mješavina EU i ne-EU meda”, jednako kao da su omjeri obrnuti.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay