Podsjetimo da iPhone 12 mini u SAD-u košta 729 američkih dolara, dok u Brazilu isti takav telefon košta oko 1.200 američkih dolara.

Agencija za zaštitu potrošača Procon-SP u brazilskoj državi São Paulo, kaznila je Apple s 2 milijuna dolara jer nije uključio punjače u kutije iPhonea 12, navodi 9to5 Mac. Procon-SP kaže da se Apple bavio “zavaravajućim oglašavanjem, prodajom uređaja bez punjača i nepoštenim uvjetima za kupce.”

Naime, Apple je u listopadu najavio da iPhone 12 neće dolaziti s punjačima ili slušalicama u kutijama, pozivajući se na zabrinutost za okoliš. Uključujući samo kabel USB-C to Lightning s iPhoneom 12 i drugim novim modelima, Apple je rekao da će moći smanjiti sirovine za svaki iPhone koji prodaje, uz smanjenje veličine kutija telefona. Kritičari su sugerirali da je promjena imala više veze s omogućavanjem Appleu da smanji troškove otpreme, a stručnjaci za zaštitu okoliša rekli su da bi stvarni utjecaj na okoliš vjerojatno bio minimalan.

Agencija Procon je izjavila da je pitala Apple hoće li tvrtka smanjiti cijenu iPhonea 12 jer nije bilo uključenih punjača, a na to nikad nije dobila odgovor.

Cijeli članak možete pročitati na: pcchip.hr

Foto: Pixabay