Nije nikakva novost da se uz digitalnu imovinu, pogotovo uz NFT-e, vežu priče o pranju novca, no novost je da su poreznici iz Ujedinjenog Kraljevstva digitalne tokene zaplijenili u sklopu istrage poreznih prevara

Porezna uprava Ujedinjenog Kraljevstva (HMRC), u sklopu istrage prevarantske sheme ljudi i kompanija koji su varali na porezima, prva je u svijetu koja je kao zaplijenjenu imovinu proknjižila – nezamjenjivi digitalni token na blockchainu, NFT. Istraga porezne prevare obuhvatila je čak 250 navodno lažnih kompanija koje su međusobno “poslovale” na način da se u konačnici izbjegne plaćanje PDV-a. Ukupna vrijednost porezne prevare postavljena je na oko 1,4 milijuna funti, a ovoga je tjedna uhićeno troje osumnjičenih za nju.

NFT služio za skrivanje imovine

Poreznici kažu kako je organizirana skupina koristila sofisticirane metode skrivanja identiteta, koristili se lažnim i ukradenim identitetima, VPN mrežama, pre-paid mobilnim uslugama i sličnim metodama, a izdavali su i lažne račune kako bi se činilo da obavljaju legitimne poslovne aktivnosti. Mešu metodama skrivanja tijeka novca našla se u kupnja NFT-a.

Cijeli članak možete pročitati na: bug.hr

Foto: Pixabay