LONDON, 17. veljače 2017. (Hina/Reuters) – Britanski regulator za računovodstvo i korporativno upravljanje zatražio je od vlade veće ovlasti za kažnjavanje direktora tvrtki koji budu uhvaćeni u kršenju standarda financijskog izvješćivanja.

Odbor za standarde financijskog izvješćivanja (FRC) uputio je zahtjev vladi u sklopu temeljite revizije 25-godišnjeg pravilnika najbolje prakse za tvrtke. Iz FRC-a su priopćili i da žele da uprave kompanija vode više računa o stajalištima dioničara i da se osigura povezanost između plaće direktora i njihovih rezultata.

Regulator je time reagirao na vladinu raspravu o reformi korporativnog upravljanja, iako je predsjednik FRC-a Win Bischoff poručio da ne namjeravaju mijenjati temeljna načela pravilnika.

“Pri osmišljavanju promjena valja voditi računa da se sačuvaju aktualne prednosti sustava upravljanja kompanijama u Velikoj Britaniji, kao što su jedinstveni upravni odbori, jaka prava dioničara, uloga nadzornika i pristup ‘poštuj ili obrazloži zašto to ne činiš'”, naveo je Bischoff u priopćenju.

Pristup “poštuj ili obrazloži zašto to ne činiš” odnosi na obvezu tvrtki da izvješćuju o poštivanju pravilnika ili da navedu argumente zašto su odlučile da ga neće primjenjivati.

Ovlasti za kažnjavanje direktora uhvaćenih u kršenju standarda financijskog izvješćivanja podrazumijevale bi znatno proširenje nadležnosti regulatora. Trenutno FRC može tek zabraniti rad ili novčano kažnjavati rukovoditelje koji su obučeni računovođe ili aktuari i članovi su profesionalnih udruženja. O dodjeli novih ovlasti odlučivat će vlada.

Iz FRC-a navode da će u drugoj polovini godine pokrenuti javnu raspravu o svojim prijedlozima na temelju rezultata analize postojećeg pravilnika i odgovora na vladine prijedloge.

(Hina)