Kad njemački industrijski div hitno zatreba kućište za transformator, nazove u gradić na lijevoj obali Drave, i tako već 15 godina

Kada direktor Siemensa za ovaj dio Europe u svom uredu u Nürnbergu hitno zatreba kućište za transformator, nazove u Međimurje. Dražen Sinko na brzom je biranju. I tako već 15 godina.

Od nekoliko tisuća partnera dobavljača u svijetu, među kojima je još nekoliko njih iz međimurskog bazena, preloški Komet izabran je među 40 najboljih. Probiti se među elitu nije lako, iako direktor Sinko kaže da zapravo nije teško kako se misli. Recept je jednostavan.

Uglavnom se iz Kometa nikome ne ide. Primanja su 9000 kuna – neto plaća 7500 plus prijevoz, gablec i stimulacije – radi se samo ujutro, vikendi su slobodni. Sve se nagrade redovito isplaćuju, a zahtijeva li kratak rok brzu isporuku, prekovremeni su plaćeni više nego što zakon to traži, 70 posto. Bude li to subota, radi se samo do podneva.

Komet godišnje ostvari oko 115 milijuna kuna prometa, od čega je stotinu milijuna sa Siemensom i Končarom. U 2019. je dobit bila osam milijuna kuna, koja se dijeli u omjeru 60 naprema 40 u korist reinvestiranja. Ostalo je dividenda, koja se isplaćuje suvlasnicima.

Komet je idealni primjer, koji će razumjeti i laici, kako napraviti uspješno poduzeće. Nema megalomanije, kapitalizam je u kojemu se radnika tretira kao u najboljoj teoriji socijalizma. Zadržava se u rangu srednjih poduzetnika, broj radne snage zbog toga ne prelazi 249.

Cijeli članak možete pročitati na:

Foto: Pixabay