Obračun putnih troškova, sklapanje ugovora, ishođenje lokacijskih dozvola, sve su to redom procesi koje je prije bilo potrebno zaključiti fizičkim potpisom, što više nije tako jednostavan zadatak u doba „novog normalnog“. Upravo zato je taj postupak podvrgnut digitalizaciji, čime je ručni potpis ustupio mjesto digitalnom, odnosno elektroničkom potpisu.

Taj proces na prvu može izgledati komplicirano jer se otvaraju određena pitanja koja si poduzetnici prošlih godina nisu morali postavljati. Primjerice, što je digitalni certifikat, gdje se može nabaviti, kako se izrađuje? No, postoji rješenje putem kojega je moguće dobiti sve odgovore. Riječ je o Secure Sign digitalnom potpisu, platformi koju je razvila tvrtka Asseco SEE. Cilj tog rješenja je pritom jednostavan – olakšati tranziciju s  fizičkog na digitalni potpis

U praksi to izgleda otprilike ovako. U sklopu Asseco Secure Sign rješenja, administrator pošalje dokument i korištenjem vizualnog alata se na dokumentu definiraju potpisna polja, odrede potpisnici te se dokument šalje na potpisivanje. Kada se dokument pusti u opticaj, svi potpisnici primaju e-mail notifikaciju s linkom na portal te u samo nekoliko koraka dokument je potpisan. Važno je još naglasiti da se osim potpisivanja digitalnih certifikata omogućuje i parafiranje dokumenata, a po završetku obrade dokumenta moguće je preuzeti te ga preusmjeriti dalje na pohranu. Još jedan veliki plus jest da se Asseco Secure Sign rješenju može pristupiti s bilo kojeg uređaja. 

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay