ZADAR, 17. veljače 2017. (Hina) – Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković u petak se u Zadru sastao s gradonačelnikom Božidarom Kalmetom, županom Stipom Zrilićem i predstavnicima Lučke uprave Zadar te odbacio nagađanja da je Vlada na neko vrijeme odustala od projekta teretne luke u Gaženici.

“Budući da postoje kreditna sredstva koja nisu utrošena, u prvoj fazi ići će se na odobravanje tih kreditnih sredstava i ugovaranje projekta. Istodobno će se izraditi potrebne studije i aplikacije prema europskim fondovima budući da imamo na raspolaganju 80 milijuna eura za takvu namjenu. Šteta je to ne iskoristiti, tako da ćemo definitivno tražiti pomoć iz europskih fondova”, poručio je ministar Butković nakon razgovora u Lučkoj upravi te dodao da se neće odustati od projekta u Gaženici “dobili taj novac ili ne”.

Ministar je najavio i sastanak o povezivanju teretne luke Gaženica sa željeznicom te napomenuo da su “sredstva za obnovu, rekonstrukciju i gradnju novih željezničkih pruga na raspolaganju, tako da i to treba sagledati”.

“Mi ćemo tome dati podršku, a kad će to biti, ne znam. Nisam došao ovamo davati neka obećanja, jer to je ipak stvar koju treba jako dobro pripremiti”, ustvrdio je ministar Butković.

Na novinarski upit može li Gaženica biti glavna putnička luka na Jadranu, ministar je odgovorio da ona ima potencijale a da je porast putnika u njoj evidentan.

“Naravno, treba još puno posla, rada i truda ljudi koji vode Gaženicu i Lučku upravu. I u tom smislu treba ići. Kao ministar to mogu samo podržati i ja je takvom vidim”, kazao je ministar te još jednom ponovio kako nema govora o privatizaciji pomorskoga dobra te da je to za njega završena priča.

(Hina)