Prije puno godina tužen je Microsoft zbog monopola prilikom predinstaliranja Internet Explorera, od tada su praktički nestali na tom području. Hoće li se nešto slično dogoditi i Googleu?

Ovaj puta se udružilo čak 165 kompanija iz Amerike ali i iz Europe iz ukupno 21 zemlje koje tuže Google jer ovaj internetski gigant monopolistički favorizira svoje vlastite servise za pretraživanje Interneta. U posebnom pismu poslanom europskom antitrustovskoj agenciji spominje se kako Google daje nepravednu prednost svojim vlastitim servisima kao što je ponuda smještaja, putovanja i poslova koji uvijek iskaču na vrhu pretraživanja, te su pozvali na brzu akciju protiv Googlea kako bi prestao s tom praksom.

Primjerice, Vestager je u samo posljednje tri godine naplatio novčanih kazni od preko 8,25 milijardi eura koje je Google morao isplatiti zbog zlouporabe monopolske uloge na tržištu u Android OS-u i drugim platformama.

Neke od poznatijih kompanija koje su među spomenutih 165 koje tuže Google su Yelp, Expedia, Trivago, Kelkoo, Stepstone i Foundem.

Cijeli članak možete pročitati na: racunalo.com

Foto: Pixabay