RIJEKA/ZAGREB, 10. siječnja 2017. (Hina) – Ministar turizma Gari Cappelli posjetio je u utorak Gorski kotar i Platak te je tom prigodom istaknuo kako planinarski turizam ima važnost i potencijal za ravnomjerniji turistički razvoj te kako se želi dati važnost Gorskom kotaru.  

Po podatcima Ministarstva turizma, lani je Gorski kotar posjetilo 32.690 gostiju, koji su ostvarili 93.948 noćenja.

Cappelli je posjetio Vrbovsko, Severin na Kupi, Delnice i Platak kako bi se osobno uvjerio u turistički potencijal koji ima taj dio Hrvatske, a tom prigodom s lokalnim je dužnosnicima razgovarao i o projektima na tom području. Istaknuo je kako su predstavljeni projekti dokaz da lokalna samouprava o razvoju posebnih oblika turizma razmišlja strateški i dugoročno te da će u tome i dalje imati potporu ministra i ministarstva.

Kako su priopćili iz Ministarstva turizma, Cappelli je tijekom posjeta Vrbovskom s gradonačelnikom Draženom Mufićem razgovarao o mogućnostima daljnjega turističkog razvoja toga grada kojemu je potrebna pomoć na nacionalnoj razini.

Tom je prilikom obišao i SRC “Bijela kosa”, koji može biti okosnica razvoja cjelogodišnjega športskoga i rekreacijskog turizma Gorskog kotara i šire. Projekt skijališta, kako navode iz ministarstva, naveden je u katalogu investicija kao projekt od nacionalnog interesa, no dosad nije pronađen investitor.

Ministar Cappelli istaknuo je da će se svakako pokušati pronaći investitor za “Bijelu kosu”, ali, dodao je, usporedno je nužno “stvoriti uvjete za povećanje interesa investitora te za povećanje domaćega turističkog prometa” tijekom cijele godine.

“Hrvatska više nije destinacija samo sezonskog karaktera, već ulazimo u razdoblje produljenja turističke sezone, što potvrđuje činjenica da smo u posljednjem kvartalu 2016. godine imali rast stranih turista od čak 30 posto. Svakako ću se zalagati za ravnomjerniji turistički razvoj Hrvatske, a da bismo to poduprli, krećemo i s pripremom projekta CRO kartice, koja će omogućiti povećanu potrošnju, a time i veće zapošljavanje”, izjavio je ministar.

Cappelli je obišao i dolinu rijeke Kupe i Severin na Kupi, gdje je utvrda Frankopanski kaštel. U tom se naselju u dolini rijeke Kupe namjerava napraviti šetnica od 20-ak kilometara, za što je već izrađena projektna dokumentacija. Želja je da se i na hrvatskoj strani Kupe pokrene turizam tako da se otvori pristup rijeci izgradnjom šetnice na čijoj je dionici i Frankopanski kaštel, koji treba obnoviti kad se riješe imovinsko-pravni odnosi, ističu iz ministarstva.

Ministar Cappelli obišao je i najpoznatije izletište u okolici Vrbovskog – kanjon Kamačnik te Planinarski dom “Kamačnik”. To je područje dio europske ekološke mreže “Natura 2000”, koju čine lokacije važne za očuvanje ugroženih vrsta i staništa diljem Europske unije. Na ulazu u kanjon Kamačnik namjerava se izgraditi centar za posjetitelje, za što se trenutačno izrađuje projektna dokumentacija, a u planu je i uređenje Planinarskog doma s proširenjem ponude, navodi se u priopćenju.

Tijekom posjeta Delnicama ministar se sastao s gradonačelnikom Ivicom Kneževićem te je obišao turističke znamenitosti toga grada, kao što su Park i Selo Bake Mraz, hotel “Risnjak” i tunel u Grabnju, a zatim i obnovljeni Mali planinarski dom “Sušak” na Platku, koji je nedavno ponovno otvoren te trenutačno prima samo izletnike i planinare.

Kako se ističe u priopćenju, ministar Cappelli pohvalio je nastojanja gradova i općina iz gorskog područja Primorsko-goranske županije te je najavio veću pomoć u razvoju turizma s nacionalne razine.

Po podatcima ministarstva, prošlih je godina kroz program “Fond za razvoj turizma” u projekte Gorskog kotara uloženo nešto više od 1,5 milijuna kuna, a za poduzetnike kroz program “Konkurentnost turističkog gospodarstva” usmjereno je 344 tisuća kuna.

S obzirom na to da je ove godine u proračunu Ministarstva turizma planirano dodatnih pet milijuna kuna za projekte s turistički nerazvijenih područja, to jest kontinentalnog dijela Hrvatske, ministar je pozvao Gorane da kandidiraju kvalitetne projekte i tako dodatno pridonesu razvoju planinskog turizma na tom području.

Kako se prenosi u priopćenju, Cappelli je istaknuo da će se od 2018. primjenjivati i CRO kartica, koja će biti velik poticaj domaćim gostima da tijekom cijele godine posjete Gorski kotar, Platak i ostala gorska područja.

 

(Hina)