Četvrti Forum obiteljskog smještaja (FOS) okupio je u petak više od tisuću sudionika iz obiteljskog smještaja u turizmu, kojima je ministar turizma Gari Cappelli poručio da već ove godine mogu očekivati rekategorizaciju i povoljne kredite za tu vrstu smještaja.

FOS je jedan od najvećih skupova u turizmu, održava se u kongresnom centru Zagrebačkog velesajma do subote, u organizaciji Zajednice obiteljskog turizma pri HGK, a osim trendova i analiza turističkog prometa i najava za ovu godinu, raspravit će i brojne druge teme važne za pružatelje usluga smještaja u domaćinstvima.

Najavljujući novosti za taj smještaj, Cappelli je kazao da će rekategorizacija te vrste smještaja, kao i kreditiranje putem HBOR-a s povoljnim kamatnim stopama do 3 posto, najvjerojatnije krenuti u drugom dijelu ove godine, čemu će prethoditi usvajanje zakona o ugostiteljskoj djelatnosti koji će to i omogućiti.

“Taj bi zakon trebao uskoro i na Vladu i na javnu raspravu te očekujem da bi do ljeta mogao biti u saborskoj proceduri, a to će omogućiti rekategorizaciju i povoljne kredite. To je tom smještaju potrebno i ne znači da će se netko zbog rekategorizacije morati s time prestati baviti nego će dobiti priliku investirati i pojačati kvalitetu koja je u tom smještaju jednako važna kao i u kampovima i hotelima”, naglasio je.

Poručio je i da treba razmišljati u pravcu objedinjavanja tog smještaja u pojedinim destinacijama u integralne i difuzne hotele sa zajedničkim recepcijama čime će se taj smještaj moći i bolje promovirati.

Iznio je i podatak da je taj smještaj prošle godine činio nešto više od 50 posto ukupnih smještajnih kapaciteta, a zabilježio je 35 milijuna noćenja, što je oko 35 posto ukupnih noćenja u 2017. godini.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: HINA