ZAGREB, 29. ožujka 2017. (Hina) – Ministar turizma Gari Cappelli u srijedu je na prijemu za 50-ak veleposlanika, konzula i diplomatskog osoblja u Hrvatskoj predstavio prioritete Ministarstva turizma i planove za razvoj hrvatskog turizma te poručio da je turizam u Hrvatskoj jedna od najvažnijih gospodarskih grana u koju se mogu uključiti i investitori iz njihovih zemalja.

Prijem je održan u Hrvatskom povijesnom institutu i to je ujedno prvi put u Hrvatskoj da neki ministar turizma organizira takvo druženje s diplomatima akreditiranima u Hrvatskoj, što je Cappelli ocijenio važnim za promociju turizma, njegove prihode i investicije.

“Željeli smo ovim druženjem prije glavnog ljetnog dijela sezone prikazati što se u hrvatskom turizmu događa i kakvi su mu rezultati, s naglaskom da je turizam i bitan element hrvatskog nacionalnog identiteta, jer se na ovim prostorima razvija više od 100 godina”, poručio je u govoru veleposlanicima Cappelli.

Naglasio je da turizam čini 18 posto hrvatskog BDP-a, a u ukupnom zapošljavanju ima udio od devet posto. Krajem ovog mjeseca očekuju se i podaci o prihodima od turizma u prošloj godini, a ministar procjenjuje kako će oni dosegnuti 9,5 milijardi eura za razliku od 2015. u kojoj su ti prihodi, po podacima HNB-a, iznosili 7,9 milijardi eura.

U obraćanju diplomatima Cappelli je istaknuo i 13 po njemu zanimljivih detalja iz hrvatske povijesti i sadašnjosti, a koji su bitan element i njene turističke promocije, poput autohtone pasmine pasa dalmatinera, potom kravate, penkale, zadarskih morskih orgulja, Dubrovnika u kojem su se snimale poznate svjetske serije, ili podatke da je u Hrvatskoj najmanji grad na svijetu – Hum, da je pulska arena jedna od tri u svijetu koja još postoji i druge.

Diplomate je pozvao i da sa svojim obiteljima i prijateljima dođu u Hrvatsku na odmor ili na vikend, da se uvjere u ljepote, gostoljubivost, bogatstvo baštine i drugo čime Hrvatska privlači milijune turista iz cijelog svijeta.

“Ove godine otvaramo 50-ak novih ili novoobnovljenih hotela. To je važno i za produljenje sezone, što nam je jedan od primarnih ciljeva, uz povećanje prihoda od turizma. Želimo stvarati i nove turističke proizvode koji će pridonijeti doživljaju turista te ćemo uložiti dodatne novce u promociju zdravstvenog i kongresnog turizma, u čemu vidimo veliki potencijal, kao i kontinent na čijem razvoju turizma planiramo aktivno raditi do 2020. godine”, kazao je Cappelli.

Na pitanje novinara najavio je i odličan turistički promet u travnju, u kojemu je ove godine i Uskrs, procjenjujući da bi promet u tom mjesecu mogao biti i oko 20 posto bolji nego lani. Vjeruje i da će ostatak godine donijeti odlične i bolje rezultate nego su bili lani.

Izaslanik hrvatske predsjednice Mate Granić istaknuo je da je svaki turist iz bilo kojeg dijela svijeta dobrodošao u Hrvatsku te da su u Hrvatsku dobro došle investicije iz svake od država iz kojih dolaze okupljeni diplomati, ali i drugih.

“Hrvatska Vlada i Ured Predsjednice spremni su pomoći svaku stranu investiciju, a pružamo i ruku suradnje svima u borbi protiv terorizma te u migrantskim krizama, što je sve veliki izazov za sigurnost pa i Hrvatske, koja je jedna od najsigurnijih destinacija svijeta”, rekao je Granić.

U ime okupljenih diplomata novinarima su izjave dali britanski veleposlanik Andrew Dalgleish, veleposlanik Japana Keiji Takiguchi te slovenska veleposlanica Smiljana Knez, pri čemu su svi naglasili zadovoljstvo turista iz njihovih zemalja boravkom u Hrvatskoj, kao i svoje osobno prilikom obilaska zemlje.

Britanski i japanski veleposlanici najavili su i mogućnost povećanja broja njihovih turista ove godine u Hrvatskoj, kao i slovenska veleposlanica koja je istaknula i važnost suradnje s Hrvatskom u promociji na dalekim tržištima.

Dalgleish je naglasio i kako se ne očekuje da Brexit na bilo koji način negativno utječe na dolaske britanskih turista u Hrvatsku te na suradnju britanskih i hrvatskih partnera.

(Hina)