CEIZ indeks je koincidentni ekonomski indikator, odnosno mjesečni složeni indikator poslovnog ciklusa razvijen na EIZ-u, a svrha mu je pružiti pravovremenu informaciju o trenutnom stanju poslovnoga ciklusa, zbog čega se vrijednost CEIZ indeksa mijenja istovremeno s promjenama poslovnoga ciklusa.

Kretanje CEIZ indeksa sugerira da ekonomska aktivnost u drugom tromjesečju ove godine snažno ubrzava te se procjenjuje da će BDP rasti za 15 posto u odnosu na isto tromjesečje prošle godine, objavio je u četvrtak Ekonomski institut, Zagreb (EIZ).

“U lipnju 2021. godine CEIZ indeks ostvario je povećanje vrijednosti od 6,33 indeksna boda u odnosu na isti mjesec 2020. godine. Istovremeno, prosječna vrijednost indeksa za travanj, svibanj i lipanj 2021. (odnosno sva tri mjeseca u drugom tromjesečju) bila je za čak 12,3 indeksna boda veća u odnosu na isto razdoblje prethodne godine kada je gospodarstvo bilo značajnim dijelom zatvoreno uslijed provođenja epidemioloških mjera”, navodi se u objavi na internet stranicama EIZ-a.

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr

Foto: Pixabay