Tvrtka Cemex Hrvatska potpisala je ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za sufinanciranje projekta povećanja energetske učinkovitosti tvornice Sv. Juraj sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj, a projekt ukupne vrijednosti 1,8 milijuna kuna će biti sufinanciran sredstvima iz tog europskog fonda u iznosu nešto većem od 981.000 kuna, priopćeno je u utorak iz Cemexa.

Uvođenjem energetski učinkovitije regulacije rada četiriju ventilatora na hladnjaku klinkera u tvornici cementa Sv. Juraju, koja se nalazi u Kaštel Sućurcu, u Cemexu planiraju smanjiti potrošnju električne energije za otprilike 25 posto odnosno oko 1,18 milijuna kilovatsati (kWh) u odnosu na isporučenu energiju prije provedbe projekta, navodi se u priopćenju.

Planirani novi sustav omogućit će mjerenje, praćenje i izvještavanja potrošnje na dnevnoj, mjesečnoj i godišnjoj razini te arhiviranje podataka u bazu sustava. Projekt time izravno doprinosi ostvarenju europskih klimatsko-energetskih ciljeva te promiče energetsku učinkovitost i smanjenje emisija ugljičnog dioksida, ističu iz Cemexa.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay